Свечано у Градској кући, уз новогодишње поруке и доделу Награде града Зрењанина за 2020. годину

Традиционалним новогодишњим окупљањем у Градској кући и свечаности чији су домаћини били градоначелник Симо Салапура и председник Скупштине града Чедомир Јањић, сумирани су резултати године која је на измаку, упућене пригодне новогодишње поруке и додељене Награде града Зрењанина за 2020. годину. У знатно скромнијем обиму него раније, у присуству мањег броја званица, без посебног уметничког програма и коктела и уз поштовање свих прописаних мера заштите, локална самоуправа испраћа по много чему специфичну и различиту годину од свих претходних. 
 
 
 
 
Награду града добили су Општа болница “Ђорђе Јоановић” Зрењанин, Специјална болница за плућне болести “Др Васа Савић” Зрењанин, Специјална болница за рехабилитацију “Русанда” Меленци, Завод за јавно здравље Зрењанин, Дом здравља Зрењанин, као и волонтери организације Црвеног крста Зрењанин. У име тих установа награде су примили др Игор Китареску, др Бранислав Мартинов, др Зорица Ћулибрк, др Гордана Ђурић, др Здравко Ждрале и др Соња Капелер Пушкарић. У име награђених захвалио се вршилац дужности директора Дома здравља и доскорашњи директор Завода за јавно здравље у Зрењанину, др Здравко Ждрале
 
 
 
 
Превладало је мишљење да у протеклој, крајње специфичној години, коју је у свему обележила епидемија, Град Зрењанин на овакав начин треба да ода признање установама и запосленим у њима који су били изложени највећем притиску, који још увек траје и захтева велике професионалне и људске напоре у заштити становништва нашег региона од заразе.   
 
Обраћајући се присутнима на почетку свечаности, градоначелник Зрењанина Симо Салапура истакао је да испраћамо годину какву не би желели да нам се више понови, годину коју би што пре хтели да заборавимо, али је искуство које нам је донела учинило да постанемо јачи, да другачије гледамо на време које долази. 
“У протеклој години посебно смо осетили и научили шта значе солидарност и хуманост. Прошли смо кроз много неизвесности и изазова, а све што смо планирали и почели да реализујемо остало је у другом плану борбе против епидемије, очувања нашег здравственог система и здравља становништва. Наши лекари и здравствено особље уложили су надљудске напоре у савладавању епидемије и ја им на томе одајем посебно признање и захвалност.  Користим прилику да се захвалим и свим волонтерима, донаторима, организацијама, установама и појединцима који су, у тренуцима ванредног стања, на било који начин помогли нашим угроженим суграђанима и Граду Зрењанину”, казао је Салапура и додао да, упркос бројним проблемима, инвестиције у граду нису заустављене.
 
 
“Верујем да нам наредна година доноси много тога што ће бити запажено и истакнуто и у знатно ширим оквирима. Многи би градови, и знатно већи од Зрењанина, пожелели једно такво градилиште, какво тренутно имамо у нашој индустријској зони. Наспрам њега налазиће се централни градски пречистач отпадних вода, а према техничкој документацији која се ради, у близини ће бити и један од излаза Зрењанина на нови ауто-пут према Београду и Новом Саду, инвестиција о каквој донедавно нисмо могли ни размишљамо”, указао је Салапура на највеће инвестиционе пројекте у Зрењанину чија је реализација у току или у припреми.  
 
Градоначелник је још рекао да и даље постоји потражња за новим локацијама за градњу станова, као и да су велики трговински ланци проценили да треба да се шире у Зрењанину и отварају нове објекте
“Ти снажни економски показатељи уливају наду и доносе нам оптимизам за наредни период. Посебно морамо бити поносни на титулу “Европског града спорта” и у наредној години оправдати је на најбољи начин. Заслужили смо ово признање као град Зрењанин, али је то титула и за Војводину и за Србију, и остаће забележено да је Зрењанин први град у нашој земљи који је постао “Европски град спорта”. Приоритет за ову област нам је завршетак реконструкције Градског стадиона, али и даља популаризација спорта и физичке културе”, казао је.   
 
 
 
“Надам се и радићу на томе, да поменуте велике инвестиције покрену и решавање других, мањих проблема, којих смо свесни да постоје и од којих не бежимо. Верујем да ћемо се успешно изборити са изазовом епидемије и све снаге усмерити на отварање нових радних места, нових градилишта, решавање свакодневних проблема, стварања услова за даљи развој града и бољи живот наших суграђана. Данас смо се превасходно окупили да честитамо добитницима “Награде града”, али и да свима вама, и свим грађанима Зрењанина, пожелимо, пре свега, добро здравље, сваку личну и породичну срећу”, поручио је градоначелник Симо Салапура.
 
 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5850/NagradaGradaZrenjanina_2020_0.jpg