Усељена нова зграда у Панчевачкој - трајнo стамбено решење за 40 избегличких породица

Симболичним пресецањем врпце и уручењем кључева корисницима, данас је свечано усељена нова зграда у Панчевачкој улици у Зрењанину, намењена трајном смештају 40 најугроженијих породица избеглих и расељених лица са простора некадашње Југославије. Зграда је подигнута у оквиру Регионалног стамбеног програма у Републици Србији, на основу уговора између Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије - Јединице за управљање пројектима и Града Зрењанина. Донаторска средства су обезбеђена из Фонда Регионалног стамбеног програма, преко Банке за развој Савета Европе и кроз учешће Града Зрењанина, а укупна вредност инвестиције је око 1,2 милиона евра. 
 
 
 
 
Обраћајући се на почетку данашње свечаности, градоначелник Зрењанина Симо Салапура рекао је да је Зрењанин од самог почетка укључен у Регионални стамбени програм, уз подсећање да је у оквиру програма већ изграђено 11 станова у Улици Фрање Клуза, те да предстоји градња још једног објекта у Клеку, са 25 стамбених јединица. Тиме ће, како је нагласио, Зрењанин у релативно кратком периоду обезбедити 76 станова за избегла и расељена лица.  
- Имали смо заједнички интерес у свему томе, а најважнији је да Вам помогнемо да стварате нови живот, да овде останете, да школујете вашу децу, радите, ширите своје породице и будете део ове заједнице. Излишно је говорити колико је за све то важно решавање стамбеног проблема - поручио је градоначелник новим станарима зграде у Панчевачкој улици. 
 
- Град Зрењанин учествовао је у градњи кроз обезбеђење земљишта, инфраструктуре и прикључака за водоводну, канализациону и електро мрежу. Када је реч о овој инвестицији, она представља почетак уређења овог дела града, гради се и нова саобаћајница између Панчевачке и Улице др Лазе Костића и припремиће се нови плацеви за градњу. За све то град је издвојио 35 милиона динара. Не заустављамо се на томе и настављамо с новим пројектима - истакао је Салапура.  
 
 
 
 
Додао је и да је завршена израда техничке документације и расписан јавни позив за извођача радова за градњу објекта у Клеку, да ће ових дана бити изабран извођач и да се на пролеће може очекивати отварање и тог градилишта. 
- Такође, у сарадњи с Комесаријатом, а сагледавајући потребе за стамбено збрињавање избеглих лица, донирали смо средства за куповину сеоских кућа, неопходног грађевинског материјала за куће, за изградњу монтажних кућа, и на овај начин је укупно збринуто 45 породица. Захваљујем се још једном свим донаторима и учесницима у овом пројекту и желим свим станарима да још дуго година живе у новим становима - поручио је Салапура. 
 
Примопредаји 40 станова у Зрењанину присуствовали су и представници Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије - комесар Владимир Цуцић и помоћник комесара Иван Гергинов. Гергинов је рекао да је Зрењанин, са својим насељеним местима, у ратним годинама прихватио скоро десет хиљада избеглица.
- Многи су се снашли код рођака и пријатеља у селима насељеним становништвом из тих крајева, али је 200 њих дуго боравило у колективним прихватним центрима. У Зрењанину још има лица у статусу избеглица и интерно расељених лица и ове активности ћемо наставити и даље. Отварањем ове зграде, заокружили смо број трајних стамбених решења за избеглице на 400 и доделили смо 77 значајнијих економских оснаживања - рекао је.    
 
 
 
 
Душко Ћутило, директор Фонда за избегла и расељена лица и за сарадњу са Србима у региону, рекао је да је Регионални стамбени програм од Војводине направио велико социјално градилиште, да се у скоро сваком граду и општини гради неки стамбени објекат или је већ усељен, уз друге врсте помоћи избеглим и расељеним лицима
- То је показатељ да се на свеобухватан начин приступило решавању овог проблема, и  после много година од ратних збивања коначно можемо да кажемо да бројне породице добијају свој кров над главом - истакао је Ћутило. 
 
У име партнера на пројекту, Јединице за управљање пројектима, присутнима се обратио Јован Лазаров, а у име избегличких породица које су се данас уселиле у нове станове, захвалио се Игор Ковачић, који је као 16-то годишњак стигао у Зрењанин из ратом захваћеног Сарајева. 
 
 
 
 
 
Након свечане доделе кључева, уследило је и симболично пресецање врпце и стамбена зграда званично предата на употребу новим станарима. Врпцу су пресекли градоначелник Зрењанина Симо Салапура, директор Фонда за избегла и расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Душко Ћутило и помоћник Комесара за избеглице и миграције Републике Србије Иван Гергинов.    

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5860/Izbeglicki_stanovi_zrenjanin2021_0.jpg