Градоначелник са сарадницима обишао Народно позориште “Тоша Јовановић” - завршени радови на реконструкцији крова

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура, заједно са замеником Сашом Сантовцем и чланом Градског већа Славишом Влачићем, обишао је данас Народно позориште “Тоша Јовановић” где ће, уколико то епидемиолошке мере дозволе, представе поново бити игране на великој сцени.
 
Повод данашње посете јесте завршетак радова на реконструкцији крова на згради позоришта, о чему су и разговарали са директором Иваном Француским и глумцем Дејаном Карлечиком.
 
 
 

Реконструкција је обављена захваљујући средствима која су обезбеђена крајем 2019. године када је у Министарству културе и информисања потписан уговор о суфинансирању пројекта поправке крова и таванице зграде позоришта, а на основу ког је то министарство издвојило 4 милиона динара, уз учешће Града Зрењанина у износу од још око 2 милиона динара. 
 
Када је Град упутио захтев за суфинансирање пројекта Сектору за културно наслеђе Министарства културе, у образложењу је наведено да је на згради позоришта, због дотрајалости крова, дошло до прокишњавања кровне конструкције на више места, као и да је нарочито лоше стање на згради помоћног објекта који се налази иза бине позоришта и с истим представља јединствену целину.
 
 
 

Како се данас могло чути, санација је захтевала обимне радове на кровној конструкцији и свим њеним деловима, замену дотрајалих греда, кровног покривача и олука, поправку таванице и оштећења на унутрашњим и спољашњим зидовима, настала услед прокишњавања. 
 
Директор Француски упознао је градоначелника и његове сараднике о плановима које би требало реализовати, а који се тичу инфраструктурних радова, пре свега санације дела спољних зидова, решавања проблема грејања и климатизације велике сале. Указао је и на дотрајалост опреме, као и на потребу да се реновирају седишта и ложе у најстаријој позоришној сали у Србији. 
 
 

Градоначелник је истакао да град препознаје велики значај ове установе културе и подсетио да је буџетом за ову годину Град Зрењанин определио нешто више од 372 милиона динара за културу што је 8,5 одсто од укупног буџета, а да је за рад Народног позоришта “Тоша Јовановић” планирано више од 105 милиона динара.
 
Рекао је и да ће, колико то буде у могућности, учествовати у реализацији поменутих планова те установе, а да је један од могућих начина за прибављање средстава аплицирање на конкурсе Покрајине у Републике.   
 
 

Током данашње посете речено је и да се глумци враћају на драмску сцену - сутра ће од 19 часова одиграти представу “Командант Сајлер”, док је на репертоару у суботу, такође од 19 часова, “Дон Жуан”, али да то пре свега зависи од актуелне епидемиолошке ситуације и евентуално нових мера које могу бити донете.
 
Иначе, крајем октобра прошле године, због обрушавања дела плафона у глумачком салону зрењанинског Народног позоришта “Тоша Јовановић”, грађевинска инспекција наложила је забрану коришћења те просторије, као и дела бине. До обрушавања плафона дошло је због дотрајалости крова на згради позоришта.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5917/Obilazak_pozorista_0.jpg