КУД “Пионир” Зрењанин - 45 садница за толико година постојања

Културно-уметничко друштво “ГИК Банат - Пионир” из Зрењанина обележава ове године 45 година од оснивања. Тим поводом, данас су његови чланови организовали садњу симболичних 45 садница јасена и бора, на простору МЗ “Доситеј Обрадовић”, где је недавно завршена изградња једног од најлепших стамбених објеката у нашем граду и то од стране радника старе/нове фирме ГИК - Интерградња Банат, чије име у пуном називу од самог оснивања носи културно-уметничко друштво. 
 
Акцији озелењавања простора око зграде придружили су се и градоначелник Зрењанина Симо Салапура, заменик градоначелника Саша Сантовац, некадашњи градоначелник и министар Горан Кнежевић, као и представници МЗ “Доситеј Обрадовић”. Градоначелник Салапура честитао је члановима друштва јубилеј и нагласио да је “Пионир” увек и свуда где је наступао на најбољи начин промовисао наш град и земљу, нашу културу и традицију. Похвалио је и данашњу акцију, истакавши да је оплемењен простор на ком се дуго налазило градилиште и да овај део месне заједнице, али и града Зрењанина, сада пружа сасвим другачију и много лепшу слику. Указао је најмлађим члановима КУД “Пионир” на значај озелењавања и одржавања већ постојећег зеленила у њиховом окружењу.  
 
 
 
 
Културно-уметничко друштво “Пионир” основано је 1976. године. Од 1973. године почиње рад као фолклорна секција при тадашњем великом зрењанинском грађевинском предузећу ГИК „Банат“, а три године потом и као засебно културно-уметничко друштво, под патронатом оснивача. Брзо је прерасло локалне оквире, с успехом представљајући свој град,  некадашњу и садашњу државу ван њених граница. Добитници су бројних признања и захвалница за изузетан допринос неговању културне и фолклорне баштине нашег народа и афирмацију културе наше средине у земљи и иностранству. 
 
Наступали су у великом броју европских држава, на америчком континенту, а од 2003. године, током „Дана пива“, организатори су међународног фолклорног фестивала „Лала“, када су домаћини читавом низу ансамбала из иностранства. С некима од њих успоставили су праве пријатељске односе, па су ти ансамбли редовни гости града Зрењанина скоро сваке године. Фестивал “Лала” одржан је до сада 17 пута. 
 
 
 
 
Друштво до данас води и организује дугогодишњи председник Радован Рача Молдован. Кроз „Пионир“ је, током четири ипо деценије, прошло преко 5.000 чланова, распоређених у четири узрасне групе, од најмлађих до ветерана, а тренутно има око 120 активних чланова. Молдован се захвалио свима који су данас учествовали у акцији или на било који начин пружили подршку да се она организује, као и свима који помажу рад културно-уметничког друштва.
- Наша мисија не своди се само на то да научимо децу да играју фолклор, то је много више од игре, то је промоција нашег града, наших људи, ове средине, и посебно нам је драго што су наши некадашњи чланови остварени као људи, успешно се баве различитим занимањима и остају са нама у контакту, било да живе у Зрењанину, другим градовима у Србији, некој од европских земaља, Аустралији или Америци - наводи Рача, уз очекивања да ће епидемиолошка ситуација ове године ипак дозволити и одржавање неког слављеничког концерта или омогућити долазак бројних пријатеља ансамбла из других земаља, који су увек радо наступали у Зрењанину. 
 
 
 
Честиткама поводом јубилеја КУД “Пионир” придружио се и Душко Радишић, председник Савета МЗ “Доситеј Обрадовић”, који је истакао да је оно један од најбољих амбасадора нашег града, чија нас деца, кроз песму и игру, представљају на најбољи могући начин широм света. Истиче и добру сарадњу чланова КУД-а са месном заједницом, што је показано на делу и данас, кроз заједничку акцију озелењавања.  
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5943/KUD_Pionir_45_sadnica_0.jpg