Новина на градским саобраћајницама које припадају мрежи државних путева - обележавање хоризонталне сигнализације хладном пластиком

Булевар Вељка Влаховића и Булевар Милутина Миланковића, деонице градске “магистрале” која је у надлежности ЈП “Путеви Србије”, као државни пут првог-Б реда, ових дана добијају нову хоризонталну сигнализацију, поступком тзв. “хладне пластике”. Посао је поверен предузећу “Боја” из Сомбора, које ће на исти начин обележити све државне путеве који пролазе кроз градске улице - осим наведених, још и Бригадира Ристића, Жарка Зрењанина, Николе Пашића, Београдска, Милетићева и део Банатске.
 
 
 
За разлику од класичног обележавања хоризонталне сигнализације фарбом сваке сезоне, “хладна пластика” је вишекомпонентни материјал који се користи за трајније обележавање сигнализације и чији век на коловозу износи неколико година. Осим тог параметра, таква ознака на путу ствара шум када се точком нагази на њу. Уочљива је при свим условима осветљења, као и у свим временским условима, чиме значајно повећава безбедност саобраћаја.
 
У случају да возач несвесно пређе преко линије обележене “хладном пластиком”, чује се специфичан шум и упозорава возача да се врати у своју траку, или буде опрезнији у вожњи.
 
 
 
С обзиром да обележавање и сушење овако постављене сигнализације траје дуже него класичне, Град Зрењанин апелује и на возаче да кретање у зонама обележавања прилагоде условима радова, да не оштећују, обарају или пролазе између саобраћајних чуњева, јер таквим понашањем неповољно утичу и на квалитет изведених радова. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5940/hladna_plastika_kolovoz_0.jpg