Поштујмо различитост, јер разлике су посебне: Обележен Дан особа са Дауновим синдромом

Двадесет први март је први дан пролећа. Истог дана се обележава и Светски дан особа са Дауновим синдромом, симболично, јер је Даунов синдром последица постојања једног хромозома више у ћелијама детета, те ова деца имају у својим ћелијама уместо два, три хромозома, на 21. хромозомском пару. Основна и средња школа “9. мај" сваке године традиционално обележава овај дан шетњом кроз центар нашег града, а тога дана сви ученици и запослени у школи носе шарене балоне и обувају шарене чарапе. Ове године, због ситуације у којој се нашло цело друштво, није се шетало кроз град, али је школа овај дан обележила на други начин – цртежима. Циљ обележавања овог дана је давање подршке особама са Дауновим синдромом, као и њиховим родитељима. Идеја је да се свест и разумевање подигну на много виши ниво код људи, да се покаже да морамо поштовати права особа са Дауновим синдромом, и да ћемо на тај начин сви допринети да се њихов положај у друштву побољша, као и квалитет њиховог живота.
 
 
 
Градоначелник Зрењанина Симо Салапура нагласио је да се данас обележава дан особа за које се, заправо, каже да су савршени у својим несавршеностима.
- Град Зрењанин добро сарађује са организацијама за особе са сметњама у развоју и установама, а посебно имамо добру сарадњу са Основном и средњом школом “9. мај”. Наставићемо да пружамо снажну и пуну подршку свим храбрим људима који се боре да њихова деца одрастају у што бољим условима. Сва људска бића су различита, неки имају другачије потребе, али нико не сме да ограничи могућност да они искажу свој потенцијал и да у друштву буду срећни. Зато, поштујмо различитост, јер разлике су посебност.
 
 
 
Директорка школе Снежана Вукић захвалила се свима који дају подршку деци са Дауновим синдромом и подсетила на значај овог дана.
- Нашим цртежима свима шаљемо поруку да је веома важно да не стварамо стереотипе о особама са Дауновим синдромом. Особе са Дауновим синдромом воле љубазне, топле, веселе људе, јер су и сами баш такви. Љубазни су, весели и препуни љубави. Овом приликом желим да поделим одушевљење и да се захвалим другарима, њиховим наставницима и учитељима, из основних школа нашег града, што  су се тако радо одазвали нашем позиву да заједно цртамо за наше другаре са дауновим синдромом. Све ће вам бити јасно када погледате колаже са цртежима које су те мале, несебичне руке створиле. За почетак је важно да сви научимо, јесте да Даунов синдром није болест. Особе са Дауновим синдромом не траже лек, већ да буду вољени и прихваћени, баш као сви остали.
 
Позивамо вас да данас обујете шарене чарапе, јер су оне узете као симбол овога дана, јер су сличног облика као хромозоми, а и зато што их ове особе теже могу упарити. Тиме ћете и ви бити део поршке деци и особама са Дауновим синдромом.
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5927/IMG-5227_0.JPG