Председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић, са сарадницима, у Зрењанину: веома поштујемо овај град и његову спортску традицију

Град Зрењанин данас је посетила висока делегација Олимпијског комитета Србије, на челу са председником Божидаром Маљковићем и сарадницима, потпредседником Жарком Зечевићем, извршним директором Дамиром Штајнером и генералним секретаром Ђорђем Вишацким. Домаћин посете био је градоначелник Симо Салапура, а пријему и радном састанку у његовом кабинету присуствовали су и заменик градоначелника Саша Сантовац, генерална секретарка Спортског савеза града Зрењанина Вукосава Ђапић Атанацковић и члан Извршног одбора Олимпијског комитета Србије и председник Рвачког савеза Србије Жељко Трајковић. 
 
 
 
 
Том приликом размењени су и поклони, а председник ОКС уручио је Граду Зрењанину захвалницу Олимпијског комитета Србије за свеукупан допринос спорту и неговању олимпијских вредности. 
 
 
 
 
Након састанка у Градској кући, гости су посетили Спортско одељење Народног музеја и упознали се с богатом и дугом спортском традицијом града. Посета је уприличена и Дому борилачких спортова, где је тренутно, пред предстојеће наступе, на припремама рвачка репрезентација Србије. Божидар Маљковић је, са сарадницима, посетио и клупске просторије најтрофејнијег зрењанинског спортског колектива - рвачког клуба “Пролетер”. Поздрављајући рваче на тренингу, председник ОКС поручио им је да им верују и слушају тренере, који су на терену више од родитеља. Пожелео им је спортску срећу и добро здравље.  
- Драго ми је што овде видим различите генерације, што је јако добро за један спорт. Такође, највеће резултате правимо тамо где су ти спортови у рукама мајстора те вештине. За мене је рвање вештина, као што и добри кошаркаши успевају захваљујући својој вештини. Цео живот сам у кошарци, али сам импресиониран рвачима за које сматрам да су најјачи спортисти, без лопте, уз рукометаше, с лоптом - истакао је Маљковић.    
 
 
 
 
Делегације ОКС и Града Зрењанина одале су почаст и великанима зрењанинског спорта, чије су спомен-бисте постављене у Алеји великана у Карађорђевом парку - др Ференцу Кемењу, оснивачу модерних олимпијских игара и блиском сараднику првог председника МОК Пјера де Кубертена, као и Вилмошу Лоцију, првом југословенском кошаркашу са 100 одиграних утакмица у националном тиму. Церемонији полагања венаца су се придружили и прослављени зрењанински спортисти, освајачи четири олимпијске медаље - веслач Милорад Станулов и рукометаш Момир Рнић, као и руководиоци Јавне установе “Спортски објекти”.
 
 
 
 
Посета Зрењанину окончана је обиласком спортског комплекса на Карађорђевом тргу - градског стадиона у реконструкцији, старе и нове спортске хале.  
 
Сумирајући данашњу посету, председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић рекао је да су у Бриселу били правични и интелигентни када су ласкаво признање “Европски град спорта” доделили граду као што је Зрењанин. 
- У Олимпијском комитету Србије веома поштујемо овај град, традицију, све његове спортисте. Налазимо се пред спомеником Вилмошу Лоцију, а ја сам имао прилику да радим са Ранком Жеравицом и професором Николићем, који су га обожавали, не само као најбољег кошаркаша свог времена, већ и као дивног човека. Хвала градоначелнику што нас је угостио и што смо имали прилику да обиђемо и спортски музеј, сјајан простор за који се надам да ће бити и проширен. Олимпијски комитет у многим градовима организује различита такмичења и трудићемо се да у фокусу тог нашег организовања и манифестација буде Зрењанин. Помоћи ћемо Зрењанину у томе, јер он и његови истакнути спортисти то и заслужују. Сви ти људи, чије се фотографије налазе и у музеју спорта, су хероји нашег народа - истакао је Маљковић и додао да треба наставити с том традицијом, едуковати младе и остало становништво.
 
 
 
 
- Оснивач нашег Олимпијског комитета, генерал Светомир Ђукић, поред примарне идеје о “побољшању народног здравља”, друга идеја била је “уношење витештва у спорт”, оног што данас, из разних разлога, нажалост, нема. Управо због тога, ти људи су били хероји, а с друге стране и витезови, јер никада нису учинили нешто што није у реду и у границама фер-плеја - нагласио је Маљковић.   
 
Осврнувши се на актуелни тренутак српског спорта, у светлу припрема за Олимпијске игре у Токију, он је рекао да предстоји још борба за учешће кошаркашке репрезентације, али и борба са епидемијом Ковид-19.
- У такмичењима ће учествовати десет ипо хиљада спортиста, где правила МОК-а не обавезују све спортисте да се вакцинишу. То представља велики ризик и нико са стране за сада не може да дође, тако да ни ја, као председник Олимпијског комитета, нећу моћи да уђем у Олимпијско село, такве ће бити мере. Очекујем још неки наш пласман у неком индивидуалном спорту, а што се самих наступа тиче, недостају такмичења и адекватне припреме у многим спортовима и тешко је било шта прогнозирати - казао је Божидар Маљковић.       
 
 
 
 
Градоначелник Зрењанина захвалио се на посети, наглашавајући да је наш град данас посетила, практично, највиша делегација ОКС, с председником, потпредседником, генералним секретаром и извршним директором, што већ само по себи говори о значају који Олимпијски комитет Србије даје Граду Зрењанину, његовим спортским дометима, неговању спортске културе и олимпијског духа. 
- Титула “Европски град спорта” својеврсна је прекретница за Зрењанин, када је у питању промоција спортских резултата, промоција традиције присутне у нашем граду. Један од важних сегмената те промоције је и олимпијски покрет и његове везе с нашим градом. Ако узмемо у обзир чињеницу да је још од Мелбурна и Олимпијских игара 1956. године Зрењанин на свим играма имао представнике, то довољно говори о олимпизму у нашем граду, али и о томе да ретко који град у нашој земљи, па и у Европи, баштини тако дугу олимпијску традицију - рекао је Салапура и подсетио да је наш град на олимпијским играма до сада представљало 47 спортиста, тренера, судија или функционера, те да су у Зрењанин стигле 23 олимпијске медаље, на шта сви треба да смо поносни.
 
- Такође, предочили смо Олимпијском комитету све наше ресурсе, посебно када је у питању спортска инфраструктура, а познато је и да имамо добру сарадњу с бројним националним спортским савезима, да смо били домаћини значајних међународних такмичења, домаћини припрема и управо су рвачи из Зрењанина, где им је база за припреме, узели норме и за Рио де Жанеиро и за Токио. Наш град, дакле, има услове за организацију великих такмичења, али и реализацију припрема где могу спортисти да дођу до олимпијских норми - истакао је градоначелник Зрењанина, Европског града спорта 2021.  
 
 
 
   

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5938/OKS_u_Zrenjaninu_0.jpg