Председник Вучић: позивам кинеске партнере да се припреме за градњу ауто-пута од Београда до Зрењанина

- Позивам кинеске партнере из компаније “Чајна Шандонг” да се припреме на време и да, уколико добију посао, изграде тај ауто-пут најбрже до сада, односно да имају још већи број људи и машина на градилишту. Тим ауто-путем бисмо увезали целу Бачку и Банат - рекао је председник Србије Александар Вучић, најављујући јуче градњу још једне изузетно значајне државне инвестиције, ауто-пута од Београда до Зрењанина. У разговору са представницима компаније “Чајна Шандонг” истакао је да ће држава бити спремна за разговоре са кинеским извођачем до краја године, да ће врло брзо за ауто-пут бити припремљен пројекат, а да би већ у 2022. години могли да крену радови.
 
 
Фото: Председништво Србије
 
Председник Србије, обилазећи јуче радове на изградњи брзе саобраћајнице Иверак-Лајковац, коју такође гради компанија “Чајна Шандонг хајспид”, нагласио је да је изградња ауто-путева у том делу Србије, у Војводини, веома важна, а напоменуо је и да кинеска компанија “Линглонг” реализује велику инвестицију у Зрењанину, вредну 900 милиона долара.  
 
Подсетио је да се на територији покрајине, када је путна инфраструктура у питању, осим градње ауто-пута Београд - Зрењанин, очекује и почетак радова на Фрушкогорском коридору од Руме до Новог Сада, као и да је у плану деоница од Новог Сада до Зрењанина.
 
 
Пројекат за градњу ауто-пута Београд (чвор Овча) - Зрењанин у фази је припреме, а реализује се на основу Меморандума о разумевању потписаног прошле године с Владом Републике Србије. Предвиђено је да дужина комплетне будуће саобраћајнице буде 113 километара, а пројекат подразумева изградњу пуног профила ауто-пута, између Новог Сада, Зрењанина и обилазнице Београда, са свим путним објектима и денивелационим укрштањима. Од тога ће траса Београд - Зрењанин бити дужине 58, а Зрењанин - Нови Сад 45 километара. 
 
Такође планирана је и рехабилитација, модернизација и доградња постојеће мреже државних путева првог и другог реда у зони коридора. Процењена вредност изградње је око 600 милиона евра. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5933/Vucic_Iverak-Lajkovac_0.jpg