Зрењанин први град у Војводини који се придружио Покрету за децу "Три плус" - подршка породицама са троје и више деце

Зрењанин је од данас члан удружења - Покрета за децу "Три плус", а уговор о томе у Градској кући потписали су данас градоначелник Зрењанина Симо Салапура и председник тог удружења Владица Гавриловић.  
 
 
 
Догађају су присуствовали и заменик покрајинског секретара за социјалну политику, демографију и равноправност полова Радош Пејовић, начелница Средњобанатског округа Снежана Вучуревић, председник Скупштине града Зрењанина Чедомир Јањић, директорка Центра за социјални рад Оливера Лисица, директорка Центра “Мост” Невена Монтресор и начелница Одељења за друштвене делатности Градске управе Јелена Драгић.
 
 
 
 Удружење „Покрет за децу три плус“ из Чачка је основано са циљем пружања подршке породици, подстицају рађања и пораста наталитета у Републици Србији, а њихова иницијатива и пројекат „Цена минус за 3+“ је подржана и од стране Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. 
 
Иначе, одлука о приступању Града Зрењанина чланству тог удружења донета је на скупштинској седници, а доношењу одлуке о томе приступило се из потребе вођења одговорне пронаталитетне политике, утврђивања већег обима права у области дечије и породичне заштите, као и унапређења мера популационе политике на територији града Зрењанина. Чланством у удружењу “Три плус” проширује се број мера популационе политике и обим подршке породицама са децом, чиме се додатно оснажују и подстичу родитељи на рађање трећег и наредног реда рођења детета, што представља тежњу породица и Града, доприноси природном прираштају и мењању демографске слике града Зрењанина.
 
 
 
Обраћајући се новинарима, градоначелник Симо Салапура је рекао да Град Зрењанин води одговорну популациону политику, пронаталитетну политику и да се то огледа кроз неколико показатеља, пре свега у износу који град издваја из буџета, а што је готово 180 милиона динара.
- Не заборавимо да смо у претходном периоду изградили још један вртић у насељу “Путниково” , да имамо седам нових вртићких група у насељеним местима, а наглашавам и да у нашим вртићима нема листе чекања. Наравно, ту су и друге мере које реализујемо као град, кроз различите програме, попут доделе стипендија, повластица за превоз ученика, бесплатног школског прибора и многе друге мере које реализујемо - рекао је градоначелник Салапура.
 
Истакао је и да је данашње потписивање уговора са Покретом за децу “Три плус” још једна у низу мера којима град жели да охрабри породице са троје и више деце и да допринос у борби против беле куге.
- Оно што ће град урадити јесте да ћемо, у првој фази, кроз наша јавна предузећа и установе спремити палету попуста, а у другој фази тражићемо да се у овај систем попуста укључе и наша приватна предузећа из Зрењанина - казао је градоначелник и изразио очекивање да ће јавни позив породицама са троје и више деце бити расписан у априлу, а да се додела картица очекује од маја месеца и да ће ти програми бити реализовани током целе године. 
 
 
 
Владица Гавриловић рекао је да је Зрењанин први град у Војводини који се придружио Покрету са јасном жељом да највећи непријатељ - бела куга буде побеђена.
Рекао је да је мали број породица са троје деце у Србији, тек 7,8 одсто, а да би Србија имала исто становника као сада, потребно је да тај проценат буде 45.
- Зрењанин је иначе 24 локална самоуправа која је приступила Покрету, а циљ је да пробудимо свест грађана Србије о томе колико је алармантна ситуација. Кроз овај пројекат ће породице са троје и више деце добити не само картице којима ће остваривати попусте, већ и “Поносну картицу” да им се укаже колико је њихова улога у овом тренутку важна - рекао је Гавриловић.
 
Више информација о Покрету “Три плус” и картицама доступни су на интернет сајту - https://triplus.org.rs/

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5932/Ugovori_3__0.jpg