У склопу акције “Посади свој хлад” дељене бесплатне саднице грађанима

У склопу акције “Посади свој хлад”, која је покренута захваљујући иницијативи НВО “Зелени развојни центар” и великом броју грађана, а којој се прикључио и Град Зрењанин, данас су на главном градском тргу дељене бесплатне саднице.
 
Подељено је 100 садница белог јасена, а једна особа могла је да добије највише једну садницу.
 
 
 
Саднице је грађанима уручио заменик градоначелника Саша Сантовац који је истакао да је, имајући у виду малу пошумљеност, Град Зрењанин потпуно свестан потребе пошумљавања што захтева да сви заједно дамо допринос да се таква ситуација промени и повећа број стабала на територији нашег града.
- Ми смо ове године већ конкурисали код Министарства за заштиту животне средине и добили средства за уређење парка са скоро 2.000 нових садница и очекујемо реализацију у наредном периоду. Имали смо већ акције садње које су организоване у сарадњи са појединим компанијама које раде на територији нашег града, а данас смо грађанима поделили и саднице са циљем да и они учествују у свему томе и да осете потребу да се повећа пошумљеност - рекао је Сантовац и најавио нову акцију садње већ за наредну недељу, а у којој ће учествовати и страни амбасадори. 
 
 
 
Рекао је да је дат сигнал свима да је потребно радити на пошумљавању и изразио наду да данашњи велики број заинтересованих Зрењанинаца за саднице јасно показује да су ту потребу схватили и имају жељу да на том пољу нешто учине. 
- Надамо се да ћемо на јесен наставити са овим активностима јер ту жељу видимо - рекао је он.
 
Говорећи о значају данашње акције, Александра Магазин, шеф расадника у комуналном предузећу “Чистоћа и зеленило”, још једном је истакла потребу за новим садницама у граду.
- Кренули смо у акцију и надам се да ћемо успети, истина, за то ће нам требати пар година, али се надам да ћемо остварити свој циљ - рекла је она.
 
 
 
Указала је да је бели јасен аутохтона биљка наших простора, да се лако прима и одржава и да је реч о биљци која расте величанствено.   
 
Иначе, уз двогодишње саднице белог јасена, грађани су добили и упутство за садњу, а свака садница садржала је лого спонзора, као и код преко ког грађани могу да је региструју и прате упутства за њен даљи развој, док је друга страна везице остављена за име и датум садње.
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5963/Podela_sadnica_Zrenjanin_0.jpg