Завршни догађај пројекта ,,Играмо Заједно! Учимо Заједно!“ Специјалне Олимпијаде Србије - Зрењанин ће бити домаћин и Националних игара, почетком јуна

Пројекат ,,Играмо Заједно! Учимо Заједно!“ започет је у септембру 2018. године и спроводе га Специјална Олимпијада Србије и грчка Фондација “Ставрос Ниаркос”, у сарадњи са 12 клубова из исто толико градова широм Србије. Зрењанин је у пројекту уз Београд, Нови Сад, Панчево, Јабуку, Чачак, Крушевац, Крагујевац, Ниш, Пирот, Врање и Лесковац. 
 
Циљ пројекта био је да се повећа број школа, ученика и наставника укључених у Специјалну Олимпијаду Србије, развој нових инклузивних спортова, као и повећање целокупног броја инклузивних активности у нашој земљи. План је био да из сваког града буде укључено по шест школа школа које ће у току трогодишњег пројекта сарађивати са Специјалном школом и локалним клубом за децу и омладину са посебним потребама из своје заједнице. 
 
 
 
 
Током ове три године, у пројекат је укључено 110 школа са којима је Специјална Олимпијада Србије потписала меморандум о сарадњи. Овом сарадњом, спортистима је омогућено да користе просторије за вежбање редовних школа током трајања пројекта. У сваком граду су састављени инклузивни тимови који у свом саставу имају десет спортиста Специјалне Олимпијаде Србије (особе са интелектуалним потешкоћама) и десет ученика из редовних школа (особе без интелектуалних потешкоћа), узраста од 12 до 21 године. Заједничким тренингом, спремали су се за локална такмичења која су се током три године организовала у њиховим градовима. Спортови који су развијани и у којима су организована такмичења су боћање, одбојка и стони тенис.
 
Данас је ОШ “Жарко Зрењанин” у Зрењанину била домаћин једног од три завршна догађаја овог пројекта и угостила спортисте из Новог Сада, Јабуке и Београда, који су се надметали у одбојци и стоном тенису. Отварању су присуствовали директор Специјалне Олимпијаде Србије Александар Станојевић и градоначелник Зрењанина Симо Салапура који, као спортски тренер у каратеу, низ година ради с популацијом особа с посебним потребама и добро му је познат значај оваквих инклузивних такмичења.
 
 
 

- Специјална Олимпијада Србије је специфична организација по својим циљевима, код које нису важни само спортски резултати, већ и уклањање предрасуда према особама са сметњама у развоју, промоција њихових потенцијала и развој инклузивних спортова. Верујем да смо то успели да урадимо на локалном нивоу, јер Град Зрењанин остварује одличну сарадњу са Специјалном Олимпијадом. Оно што је важно јесте да се догађаји попут данашњег уклапају у нашу агенду “Зрењанин Европски град спорта 2021”, а с посебним задовољством могу да најавим да ћемо бити домаћини и Националних игара Специјалне Олимпијаде, која ће се одржати у Зрењанину почетком јуна. Тај догађај окупиће свих 12 клубова у Србији, са близу 300 спортиста са сметњама у развоју, верујем да ћемо бити добри домаћини и оправдати епитет који имамо као град спортова - истакао је градоначелник Салапура.    
 
Фондација "Ставрос Ниаркос" је међународна организација основана у Грчкој и постоји од 1996. године. Поред стипендија које додељује у области образовања, уметности и културе, здравства и медицине и социјалне заштите, ова фондација финасира и друге организације и тражи пројекте од којих се очекује да постигну широк, трајан и позитиван друштвени утицај. Један од таквих пројеката јесте и пројекат ,,Играмо Заједно! Учимо Заједно!"
 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6044/SPEC_olimpijada2021_0.jpg