Градоначелнику уручен споразум о учешћу Града Зрењанина у новом циклусу програма НИС “Заједници заједно” - 11,5 милиона за еколошке пројекте

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура данас је, у Палати “Србија” у Београду, присуствовао свечаном уручењу споразума о учешћу нашег града у овогодишњем циклусу програма “Заједници заједно” компаније НИС, у који је Зрењанин укључен са још 11 градова и општина у Србији, а намењена су му средства у износу од 11,5 милиона динара. Испред Града Зрењанина, свечаности је присуствовала и помоћница градоначелника Јелена Травар Миљевић.   
 
Градоначелнику је споразум уручио генерални директор компаније НИС Кирил Тјурдењев, а свечаности су присуствовале министарке у Влади Републике Србије Зорана Михајловић и Ирена Вујовић, представници свих локалних самоуправа са којима НИС сарађује у оквиру програма “Заједници заједно”, менаџмент компаније НИС и бројни представници медија. 
 
 
 
Компанија НИС ове године опредељује средства за реализацију пројеката у области унапређења заштите животне средине, за које ће бити издвојено укупно 107,5 милиона динара. У том циљу, компанија НИС потписала је Меморандум о сарадњи са Министарством рударства и енергетике и Министарством заштите животне средине Републике Србије, о заједничкој реализацији еколошких пројеката. 
 
Генерални директор компаније НИС Кирил Тјурдењев истакао је да у компанији НИС верују да лидери треба да буду пример другима и да, као једна од највећих компанија у Србији, настоје да буду пример успешног развоја бизниса, али и по ефикасној заштити животне средине. 
 
 
 
Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић захвалила се на томе и истакла друштвену одговорност компаније да сва средства намењена програмом “Заједници заједно” за ову годину усмери на заштиту животне средине. 
“Разговарали смо у претходном периоду шта је то што је најпотребније градовима и општинама и НИС је препознао значај замене котларница на еколошки прихватљивије енергенте, уређење јавних површина у виду озелењавања и пошумљавања, изградњу еко паркова. Свака помоћ од друштвено-одговорних компанија у том смислу је изузетно значајна”, истакла је министарка Вујовић. 
 
 
 
Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, истакла је да сви чиниоци који су окупљени око пројекта НИС, само заједно могу да допринесу успешној реализацији пројеката који у себи обухватају и енергетику и рударство и заштиту животне средине. 
“Држава и министарства су ту да би направили услове, а услови су наши закони. Кроз њих желимо да постигнемо “Зелену Србију” до 2040. или 2050. године, дакле много више производње електричне и топлотне енергије из обновљивих извора, али и одржив развој, који ће нам омогућити да све што смо стварали наставимо да стварамо на одржив и зелени начин, а да “зелена агенда” и “зелена економија” буду, уствари, наш модел раста”, навела је министарка Михајловић.
 
Кроз програм “Заједници заједно” НИС ће уложити средства у еколошке пројекте који ће бити реализовани у 12 градова и општина у којима компанија спроводи највећи део својих пословних активности - у Београду, Новом Саду, Пожаревцу, Нишу, Чачку, Зрењанину, Панчеву, Кикинди, Кањижи, Новом Бечеју, Србобрану и Житишту. 
 
 
 
Градоначелник Зрењанина Симо Салапура подсетио је на успешну сарадњу Града Зрењанина и компаније НИС, у оквиру програма “Заједници заједно”, која датира од самих почетака програма, односно од 2009. године. Рекао је да је од тада у Зрењанину реализовано више од 140 пројеката, у вредности од око 130 милиона динара. 
“НИС је компанија која је, у континуитету, уложила највише средстава у унапређење локалне заједнице од свих компанија које послују у Зрењанину. Подржала је и отварање акредитованог студијског програма “Индустријско инжењерство у експлоатацији нафте и гаса” на Техничком факултету “Михајло Пупин”, јединог такве врсте у Србији, као и одељења трогодишњег образовања на смеру “Руковалац постројењима за добијање нафте и гаса” у Техничкој школи. Подигла је тренинг-центар у Зрењанину, као репрезентативно место за обуку будућих кадрова у истој области, и за средњошколце и за студенте”, истакао је градоначелник и додао да су, захваљујући средствима НИС-а, на територији нашег града изграђена дечја игралишта и спортски терени, обновљене и опремљене учионице и кабинети у школама, набављени медицински апарати и опрема у здравственим установама, дигитално опремљене образовне установе, да је улагано у установе културе... 
  
У име локалних заједница, учесница програма “Заједници заједно”, присутнима се обратио Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада. 
 
 
 
Данашња свечаност уједно је означила и почетак овогодишњег конкурса у оквиру програма „Заједници заједно“. О избору пројеката који ће бити подржани одлучиваће комисија састављена од представника НИС, локалних самоуправа и министарстава потписника Меморандума о сарадњи. Сви услови и пропозиције јавног конкурса „Заједници заједно“ који траје до 5. јула 2021. године могу се наћи на сајту www.zajednicizajedno.nis.eu, а резултати конкурса биће објављени до 15. септембра 2021. године.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6072/NIS_2021_0.jpg