Свечано отворене 15. Националне игре Специјалне Олимпијаде Србије: Зрењанин широког срца дочекује 300 такмичара из свих клубова у земљи

Националне игре Специјалне Олимпијаде Србије, петнаесте по реду, свечано су отворене синоћ у зрењанинској Градској башти, у присуству представника свих клубова учесника и волонтера, представника Специјалне олимпијаде Србије, Града Зрењанина, Спортског савеза града и Покрајинског секретаријата за спорт и омладину, а игре је прогласио отвореним градоначелник Зрењанина Симо Салапура. Уприличен је и краћи културно-уметнички програм, који су припремили ученици и наставници ОСШ “9. мај”, а приказан је и филм о учешћу такмичара Србије на Светским играма Специјалне Олимпијаде у Абу Дабију, 2019. године. 
 
 
 
 
Поздрављајући све учеснике, градоначелник им је пожелео пријатан боравак у нашем граду, нова пријатељства и нове идеје. Подсетио је да су 2010. године, оснивањем спортског клуба за децу и омладину са посебним потребама “Хенди спорт”, Специјална Олимпијада Србије и Зрењанин постали богатији за један специфичан клуб, који је употпунио богату породицу спортова у нашем граду - граду спортова.
“Између осталог, и то је подстакло спортске раднике у Зрењанину да се кандидујемо за титулу “Европски град спорта”, с обзиром да је један од критеријума приликом доделе ове титуле био управо и могућност учешћа у спортским активностима за особе са инвалидитетом и особе са сметњама у развоју. Великим залагањем, уз подршку локалне самоуправе и Спортског савеза града, 2018. године, наш град и “Хенди спорт” били су домаћини и технички организатори европског турнира у инклузивној одбојци, најзначајнијег до сада организованог такмичења те врсте до сада, а сада имамо част да по други пут будемо организатори Националних игара Специјалне Олимпијаде, у години њиховог малог јубилеја - петнаестих игара”, рекао је градоначелник и додао да је много идеја које се могу заједнички реализовати. 
 
Захвалио се и Покрајинском секретаријату за спорт и омладину, на подршци на бројним пројектима, а истакао је добру сарадњу Града Зрењанина и са Министарством омладине и спорта, Специјалном Олимпијадом Србије, националним спортским савезима. 
 
 
 
 
У име покрајинске администрације обратила се в.д. подсекретарке Покрајинског секретаријата за спорт и омладину Аранка Биндер, истакавши да секретаријат има мисију да унапреди врхунски, школски и рекреативни спорт, али јој је посебно драго када може да подржи и оваква такмичења и пројекте, као што су игре Специјалне Олимпијаде.
“Осмеси на лицима ове деце и спортиста су нам највећа награда. Желим им у наредним данима што боље резултате на спортским борилиштима, али пре свега што више дружења са вршњацима. С обзиром да је град домаћин, Зрењанин, Европски град спорта у овој години, не сумњам да ће организација ових игара бити на највишем могућем нивоу”, истакла је некадашња врхунска спортисткиња и освајач бронзане олимпијске медаље у стрељаштву на Олимпијским играма у Барселони, 1992. године. 
 
 
 
Директор Специјалне олимпијаде Србије Александар Станојевић истакао је да нису случајно у нашем граду.
“Ако је ико заслужио да организује 15. Националне игре, онда је то град Зрењанин” - нагласио је Станојевић и честитао градоначелнику на добијању “Мајске награде”, а посебно на титули “Зрењанин - Европски град спорта”.
 
Рекао је да Специјална Олимпијада траје 20 година, да је у том периоду било и лепих и лоших тренутака, као и да игре које почињу у Зрењанину свакако спадају међу лепше догађаје, уз захвалност свима који су допринели њиховој организацији и помажу да то највеће такмичење у земљи у оквиру Специјалне Олимпијаде може успешно да се реализује.  
 
 
 
Националне игре званично су отворене уношењем заставе игара и олимпијског пламена, у рукама члана клуба "Хенди спорт" и репрезентације Србије у атлетици Филипа Бартолеа, освајача три медаље на Светским играма Специјалне Олимпијаде у Абу Дабију. 
 
Учешће у 15. Националним играма Специјалне олимпијаде Србије узело је свих 12 клубова у земљи, са око 300 учесника, који ће се надметати у фудбалу, кошарци, одбојци, атлетици и боћању, у мушкој и женској конкуренцији. Такмичења почињу данас у 10 часова, трајаће два дана, а одвијаће се на више градских спортских терена - Градском стадиону, Кристалној дворани, базенима СЦ “Југ” и салама основних школа “Јован Цвијић” и “Петар Петровић Његош”.  

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6061/Otvaranje_Spec_olimpijada_11.jpg