У Барокној сали одржана завршна конференција пројекта прекограничне сарадње Румунија - Србија - “Интегрални приступ метеоролошким условима”

Завршна конференција пројекта прекограничне сарадње Румунија-Србија, који реализује Град Зрењанин. Снежана Парађеновић из ПСС објаснила је да се ради о пројекту “Интегрални приступ метеоролошким условима”, који се заједнички спроводи са Политехничким факултетом из Темишвара и тиче се праћења различитих параметара миграције инсеката на пограничном подручју, са обе стране границе.  

 

 

На конференцији су на значај пројекта указали заменик градоначелника Саша Сантовац, као и Анка Лолеску, извршни директор БРЦТ Темишвсар, која се обратила путем видео линка и истакла да је пројекат од велике важности за очување животне средине у обе државе и Ницолае Лонтис пројект менаџер Б1.

 

 

На данашњој конференцији говорили су и  Кристина Салапура, пројект менаџер Лидер партнер, а реализоване активности на пројекту презентовала је Снежана Парађеновић

Пожелевши свима добродошлицу на завршну конференцију рекао да је пројекат финансиран из програма ИНТЕРЕГ ИПА Румунија-Србија 2014.-2020. који је град Зрењанин у претходном периоду реализовао у партнерству са Универзитетом Политехника из Темишвара.

 

 

Он је казао и да је ово један од многобројних пројеката који су у претходном периоду реализовани на територији града у оквиру програма прекограничне сарадње Румунија - Србија.

- У оквиру овог пројекта, чија је укупна вредност преко 437.203 евра, од чега је град добио 224.918 евра, град Зрењанин је у пограничном подручју на територији Средњобантског округа поставио десет метеоролошких станица феромонске клопке и феромоне. Набављена је мобилна лабораторија за анализу земљишта, ИТ опрема, одржан је тренинг за произвођаче из Србије и Румуније на тему употребе метеоролошких станица, одржана је такође научна конференција где су представљени радови стручњака из области заштите животне средине - рекао је Сантовац и изразио уверење да нас у наредном периоду очекује још оваквих пројеката.

 


Заменик Саша Сантовац захвалио је представницима програма ИНТЕРЕГ и нашим партенрима на пројекту на поверењу и сарадњи.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6095/IPA_Projekat_PSS_0.jpg