Уручена ауто-седишта бебама рођеним ове године у Зрењанину - повећање безбедности учесника у саобраћају и помоћ родитељима

Град Зрењанин и Савет за безбедност саобраћаја на путевима на територији града организовали су данас, у Градској башти, уручење 65 ауто-седишта за бебе рођене на почетку ове године у зрењанинском породилишту, а с пребивалиштем на територији Града Зрењанина. Седишта су родитељима уручили заменик градоначелника Саша Сантовац и помоћница градоначелника Јелена Травар Миљевић.
 
 
 
У питању је традиционална акција која је први пут реализована 2014. године и представља једну у низу активности усмерених ка побољшању безбедности свих учесника у саобраћају и смањењу саобраћајних незгода на путевима на територији Града Зрењанина. 
 
Поздрављајући присутне родитеље, баке или деке, од којих су многи довели и бебе, заменик градоначелника Саша Сантовац честитао им је на приновама и истакао да им се у овој години десило нешто најлепше, што изазива највише емоција и што ће им остати целог живота у сећању. Рекао је да Град Зрењанин покушава да помогне породицама на различите начине, и пре добијања детета, а потом и у наредним фазама одрастања.      
- Чинимо то кроз поклоне бебама, родитељске додатке, смештај у дечјим вртићима, накнадом трошкова путовања за ученике основних и средњих школа, обезбеђивањем средстава за ученичке и студентске стипендије, стварањем амбијента за школовање и посао. Додела ауто-седишта, од како смо увели ту праксу пре седам година, представља помоћ за родитеље, али и допринос Града Зрењанина поштовању законске одредбе, када се ради о превозу деце аутомобилом. Желимо да ова акција прерасте у то да сваком новорођеном детету припадне ауто-седиште и да у наредном периоду обезбедимо довољно средстава за ту намену - поручио је заменик градоначелника на данашњој свечаности. 
 
 
 
Осим ове, у протеклом периоду Град Зрењанин и Савет за безбедност саобраћаја на путевима на територији града реализовали су и друге акције, усмерене ка повећању безбедности саобраћаја: додељено је осамдесет комплета опреме за руковаоце пољопривредних возила (жуто ротационо светло и сигурносна ознака за споро возило), двадесет мото-кацига за младе мотористе, то су пратиле и одговарајуће едукације и предавања, Полицијској управи Зрењанин уручен је “Дрога тест 5000”, опрема за тестирање на наркотике, намењена контроли учесника у саобраћају, организовани су “Тренинзи безбедне вожње бициклиста” за ученике основне школе. 
 
 
 
 
Такође, последњих година у континуитету се уређују саобраћајнице у зони свих школа и дечјих вртића, постављају заштитне ограде, стубови и хоризонталне препреке на путевима – лежећи полицајци.
 
Додела ауто-седишта за бебе, осим с аспекта сигурности и повећања безбедности учесника у саобраћају, представља и помоћ Града Зрењанина у остваривању родитељства, те се сврстава и у мере пронаталитетне политике. Слично као друге врсте помоћи, ауто-седиште за децу, коју у огромном проценту родитељи превозе аутомобилом, такође представља мањи издатак и уштеду у породичном буџету. 
 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6076/Auto_sedista_zabebe_0.jpg