Одржан први међународни боксерски “Меморијал Звонимир Звонко Вујин” - најуспешнији такмичари из Румуније

Први меморијални боксерски турнир “Звонимир Звонко Вујин”, посвећен спортском великану нашег града и наше земље, једном од најуспешнијих српских боксера свих времена, одржан је претходног викенда у “Кристалној дворани” у Зрењанину. Уз учешће преко 60 такмичара из шест земаља, турнир су успешно организовали боксерски клубови из Зрењанина, “Банат” и “Петровград”, Град Зрењанин и Спортски савез града, уз подршку Покрајинског секретаријата за спорт и омладину и Боксерског савеза Србије. Медијски покровитељ била је телевизијска мрежа “Арена Спорт”, која је директно преносила борбе из Зрењанина. 
 
 
 
 
Финалним борбама синоћ су присуствовали, између осталих, и градоначелник Зрењанина Симо Салапура, чланови породице Звонка Вујина, председник Боксерског савеза Србије Ненад Боровчанин, селектор боксерске репрезентације Србије Милан Пиперски, подсекретарка за спорт и омладину АП Војводине Аранка Биндер, легенде југословенског бокса Тадија Качар и Мирко Пузовић. Они су, по завршетку борби, уручили победничке пехаре и признања најуспешнијим такмичарима, а градоначелник Зрењанина предао је победнички пехар представнику најуспешније репрезентације на турниру, Румуније. Претходно је председник БСС Ненад Боровчанин уручио признање градоначелнику Зрењанина Симу Салапури, за допринос развоју боксерског спорта у нашој земљи. 
 
 
 
 
Истичући значај одржавања овог турнира и неговања културе сећања на спортске великане из нашег града, међу којима је Звонко Вујин један од најистакнутијих, градоначелник Зрењанина рекао је да део агенде “Зрењанин европски град спорта 2021” чини и промоција спортова који су некада имали озбиљне резултате и добру организацију. 
- Уз свесрдну помоћ Боксерског савеза Србије и заједничку иницијативу, одлучили смо да организујемо овај међународни меморијални турнир, у знак сећања на нашег Звонка који је, и након постигнутих врхунских резултата, остао у свом Зрењанину и остао веран Боксерском клубу “Банат”. Данас су овде такмичари из шест земаља, из два зрењанинска клуба и мислим да можемо рећи да се бокс опет буди у нашем граду, а на локалној самоуправи, на боксерским и спортским радницима је да подрже овакав рад и да у наредном периоду бокс више добије на значају - истакао је градоначелник Симо Салапура и најавио спортске догађаје који нас очекују већ током ове недеље.
 
 
 
 
- Почињу Олимпијске игре, наши национални грански спортски савези добро су припремили такмичаре, а то су чинили и уз помоћ клубова који имају своје представнике у репрезентацији. Окосницу рвачке репрезентације Србије представљаће три члана Рвачког клуба “Пролетер”, које смо испратили у Токио, у град у ком је 1964. године управо прослављени зрењанински рвач Бранислав Симић освојио прву златну медаљу за нашу земљу у неком индивидуалном спорту, прву златну медаљу за југословенско и српско рвање. У понедељак организујемо и промоцију монографије која сведочи о тој дугој и богатој традицији олимпизма у нашем граду и успесима наших спортиста, који су на Олимпијским играма до сада освојили 22 медаље - казао је Салапура.   
 
 
 
 
У мечу вечери виђена је борба између сениорки Александре Сашке Рапаић (БК “Петровград” Зрењанин) и Николине Нине Гајић (БК “Партизан” Београд), у ком је славила боксерка “Партизана”. Запажен резултат постигли су и домаћи такмичари, боксери “Баната”, који су забележили прва места у две категорије: Страхиња Рашовић (до 54 кг, кадети) и Дарио Томић (до 80 кг, кадети).
 
Селектор боксерске репрезентације Србије и тренер у БК “Петровград” Милан Пиперски подсетио је на неке од успеха Звонимира Вујина и изнео своја очекивања од меморијалног турнира. 
- Освојио је две олимпијске медаље, у Зрењанин је донео прву олимпијску медаљу за наш бокс, био је наш суграђанин и од изузетног је значаја организовање турнира њему у част, јер ће то представљати и афирмацију боксерског спорта и надам се, из године у годину, стварању све бољег квалитета меморијалног турнира и све већем одзиву учесника, порасту популарности турнира и интересовању за њега, као и већој жељи младих да се баве овом племенитом вештином - истакао је Пиперски.  
 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6131/Untitled-1.jpg