Заменик градоначелника Сантовац свечано отворио традиционалну манифестацију “Жетелачки дан“ у Мужљи

На житним пољима поред Сунчаног језера у Мужљанском риту, на ободу насеља Мужља, данас се одржава традиционална, 38. по реду манифестација “Жетелачки дан“. 
 
Манифестацију, коју је свечано отворио заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац, организује Удружење породичних газдинстава “Кластер Фокус“ из Мужље. 
- Оваквим манифестацијама желимо да се присетимо како су наши преци некада ишли у њиву, шта је то што су носили са собом и како су функционисали пољопривредни радови. А главни циљ је да се дружимо и разговарамо. Посебну радост свима нама причињавају деца која учествују у програму и од малих ногу чувају нашу традицију. То је највеће богатство оваквих догађаја – казао је заменик градоначелника Саша Сантовац.
 
 
 
 
Он је нагласио да су на манифестацији “Жетелачки дан“ поново присутни гости из других средина што, како је оценио, показује да су Зрењанинци добри домаћини.
- Надам се да ћемо се и наредних година дружити овде и сви заједно уживати у “Жетелачким данима“ – поручио је Сантовац приликом свечаног отварања манифестације. 
 
 
 
Програм манифестације почео је у јутарњим сатима, окупљањем жетелачких група испред просторија КУД “Петефи Шандор“ у Мужљи. Истовремено је на Сунчаном језеру почело такмичење најмлађих у пецању. Пре радова у пољу уприличен је жетелачки доручак, такође саставни део манифестације, а онда је уследила ручна косидба.
- Жири оцењује и доручак и ношњу и алат и вештину косидбе, као и брзину. Али, победника и поражених нема, јер је идеја такмичења да се сачувају и прикажу стари обичаји и вештине – казао је Јожеф Грегуш, из организационог одбора манифестације.
 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6109/Zetelacki_dan_Muzlja_2021_0.jpg