Градоначелник: Благи пораст броја заражених, захвалност здравственим радницима и апел грађанима да се вакцинишу

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура одржао је данас састанак са представницима здравствених установа на коме је размотрена тренутна епидемиолошка ситуација у нашем граду.

-Рaзговарали смо о ситуацији у нашем граду и према подацима Завода за јавно здравље уочен је благи пораст броја заражених - рекао је градоначелник. 

 

 

Навео је и да се током данашњег састанка разговарало и о набавци недостајуће опреме како би се још спремније дочекао могући следећи талас епидемије.
- Не знамо колико ће број заражених расти, али смо договарали активности које ће допринети још бољој организацији - рекао је градоначелник.

Он се још једном захвалио зрењанинским здравственим радницима на пожртвованости, као и одговорним грађанима који су се већ вакцинисали. Упутио је и апел свим становницима у нашем граду да се вакцинишу и тако сачувају своје и здравље својих ближњих. 

 

 

Миле Ковачевић члан Градског већа и специјалиста за плућне болести у зрењанинској болници “Др Васа Савић” указао је да се неће дозволити да због пандемије коронавируса други морбидитети трпе.
- Договорили смо се и да тражимо покретни рендген који би знатно олакшао тријажу у делу примарне здравствене заштите и смањењу притиска на болницу - рекао је он и поручио грађанима да се вакцинишу. 

- Многи мисле да уколико имају неку болест, ако је болесна штитна жлезда, да је то разлог да се не вакцинишу, али, не. Што је више болести већа је потреба да се грађани вакцинишу, а нама лекарима препустите да донесемо одлуку да ли то треба да урадимо, или не - поручио је доктор Ковачевић. 

 


Иначе, од  јануара ове године, када су достављене прве дозе вакцине против Цовида -19 од стране Института за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“, Заводу за јавно здравље Зрењанин, у Средњобанатском округу укупно је апликовано 124.525 доза вакцине против Цовид-19. 

Посматрано по домовима здравља Дом здравља ,,Др Бошко Вребалов, апликовао је 87.456, Дом здравља Нови Бечеј 13.583, Дом здравља Житиште 10.018, Дом здравља Сечањ 7.725 и Дом здравља Српска Црња 5.743 доза вакцине против Цовид-19. 

Укупно, са две дозе, вакцинисано је 61.309 житеља Средњобанатског округа.  
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6147/sastanak_covid_00.jpg