“Школа у позоришту” - пројекат Града Зрењанина, средњих школа и Народног позоришта “Тоша Јовановић”

Отварањем сваке нове сезоне, зрењанинско Народно позориште “Тоша Јовановић” настоји да унапреди сарадњу са својом публиком, како с оном најмлађом и оном старијом у редовним терминима, тако и с оном која из школских клупа организовано долази у наше градско, најстарије позоришно здање у Србији (подигнуто 1839. године).
 
Руководећи се таквом идејом, НП “Тоша Јовановић” покренуло је пројекат у сарадњи с Градском управом Зрењанина и Активом средњих школа Зрењанина, под називом “Школа у позоришту”, који би за циљ имао проширење школских едукативно-образовних планова, односно упознавање средњошколских ученика са институцијом позоришта и њеном конститутивном улогом у програмима грађанског васпитања, као и заснивање искуствене основе за наставно-теоријске садржаје из драмског стваралаштва.
 
Договор о томе јуче су постигли градоначелник Зрењанина Симо Салапура, председница Актива директора средњих школа Зрењанина Марија Серво и в.д. директора НП “Тоша Јовановић” Дејан Карлечик.
 
 
 
 
На састанку у кабинету градоначелника предочено је да ће се пројекат реализовати у току једне школске године, тј. наступајуће позоришне сезоне, током које би се за сваку средњу школу посебно, једанпут недељно играла представа у матине термину. Оно што овакву здружену иницијативу Града, Позоришта и школског Актива издваја од сличних и претходних у другим градовима Србије, јесте чињеница да је заснива Град Зрењанин, који на тај начин не постаје само Град са позориштем као његов оснивач, већ Град позоришта који своју институцију културе укључује у програме својих школа, одгајајући тако будућу позоришну публику неопходну за њено квалитетно функционисање.  
 
У настојању да пројекат “Школа у позоришту” реализује у зацртаном термину и оквиру, намера управе зрењанинског Позоришта, Града Зрењанина и Актива средњих школа јесте да у следећој инстанци редовну посету позоришту уведе и у школе на целој својој територији, о чему је такође било речи током јучерашњег састанка у Градској кући.
 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6201/radni_sastanakDSC_0.jpg