Градски штаб за ванредне ситуације: епидемиолошка ситуација сложена, здравствени систем града напрегнут, вакцинација једини начин за растерећење

Епидемиолошка ситуација у граду је сложена, а здравствени систем и запослени у њему под великим притиском, уз апел грађанима да се једино стриктном применом постојећих епидемиолошких мера - свеобухватном вакцинацијом, ношењем маске у затвореном простору, хигијеном и дистанцом - може зауздати пандемија и растеретити здравствени капацитети, саопштено је данас на седници Градског штаба за ванредне ситуације. 
 
Седницом је председавао командант Градског штаба и градоначелник Зрењанина Симо Салапура, ком су на почетку седнице, директори градских здравствених установа предочили тренутну ситуацију и осврнули се на проблеме који су присутни. Директор Дома здравља “Др Бошко Вребалов” др Здравко Ждрале рекао је да се та установа суочава са недостатком кадра, јер је део лекара и медицинског особља на боловању, а део је на раду у новој ковид-болници у Новом Саду. Процес вакцинације је оцењен као приоритет, унутрашњи организациони капацитети Дома здравља подређени су томе и чине се велики напори да се не занемари редован рад и активности на терену. Највећи притисак трпи респираторни центар на Зеленом пољу, где се на дневном нивоу прегледа између 100 и 120 људи. Такође, служба хитне медицинске помоћи у обавези је да превози опорављене болеснике из ковид-болнице у Новом Саду до њихових домова, па су капацитети Дома здравља ангажовани и у том смеру.  
 
 
 
Истакнуто је да се процес вакцинације трећом дозом одвија на задовољавајућ начин и да је обухваћено преко осам хиљада грађана. Укупно је до сада дато преко 92 хиљаде вакцина, а како је навео др Милош Ковачевић, члан Градског већа града Зрењанина, број хоспитализованих пацијената у последњем таласу епидемије сразмеран је броју невакцинисаних, односно двоструко је мањи у односу на претходни талас, што довољно говори о неопходности вакцинације као готово једином начину за растерећење здравственог система.  
 
 
 
Др Предраг Рудан, директор Завода за јавно здравље Зрењанин, рекао је да се број активних случајева заразе коронавирусом на територији креће око 1200. У овом тренутку тај број износи 1240, а по његовим речима, ресурси Завода у потпуности испуњавају све захтеве за тестирањем на присуство коронавируса, има довољно агенса и тестова. 
- Цифре говоре да смо стигли до врха овог таласа пандемије и да постоји благо повећање од десетак случајева на дневном нивоу. То нема већег утицаја у односу на укупан број оболелих и очекујемо да у току наредне две недеље дође до одржавања оваквог стања, а онда, уколико се будемо придржавали мера, да дође до побољшања и благог пада новозаражених. На тај начин ће доћи и до растерећења капацитета болнице, јер је потребно да прође још две до три недеље од почетка пада броја оболелих да би и здравствене установе могле да осете олакшање у свом раду - рекао је др Рудан. 
 
Број хоспитализованих ковид пацијената у болници је тренутно 77, а капацитет постеља на ковид одељењу повећан је на 110. По речима помоћника директора Опште болнице, др Вање Кункина, брине број прегледа на инфективном одељењу, који износи око 150 на дневном нивоу, као и пораст броја прегледа на одељењу педијатрије, на око 50 дневно.   
 
Као повољна оцењена је ситуација у Геронтолошком центру, где је вакцинисано скоро 90 одсто корисника и 60 одсто запослених и где тренутно нема корисника позитивних на коронавирус.   
 
 
 
Председник Актива директора средњих школа и директор Зрењанинске гимназије Милан Радаковић рекао је да се настава у свим школама у највећој мери одвија редовно, и да је повратак на трајање часа од 45 минута донео квалитетнију и обухватнију наставу. У Зрењанинској гимназији је у току ове недеље регистровано 35 случајева заразе међу ученицима, и у складу с тим четири одељења су прешла на комбиновану, а једно на наставу on-line. У појединим школама изражен је проблем са стручним кадром, професорима који су на боловању, за које нема замене. 
  
         
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6239/stab_za_vanredne_situacije_07102021_0.jpg