Обележава се Дан примирја у Првом светском рату, један од значајних датума из најславнијег историјског периода града и државе

Град Зрењанин последњег дана октобра и током новембра обележава три значајна, међусобно повезана датума, која се тичу окончања Првог светског рата на овим просторима. Оснивање првог Српског народног одбора, 31. октобра, претходило је доласку српске ослободилачке војске и ослобођењу града, 17. новембра, што се догодило шест дана након потписивања примирја - на дан који се данас обележава широм Европе, у свим земљама победницама у Великом рату, као Дан ветерана у Сједињеним Америчким Државама, а у Републици Србији као државни празник.  
 
 
 
 
- Сигурно да је ово један од најславнијих периода из историје нашег града и државе Србије и сва три датума обележавамо на достојан начин, одавајући почаст нашим славним прецима и херојима. Имамо обавезу и дужност да се сећамо њих и њихових дела и можемо бити поносни на улогу Србије у Првом светском рату, њену припадност савезницима и огромне жртве које је поднела - рекао је градоначелник Зрењанина Симо Салапура, након што је у холу Градске куће положио венац на спомен-плочу посвећену пуковнику Драгутину Ристићу - “Бригадиру”, команданту пешадијске бригаде Гвозденог пука “Књаз Михаило”, војне јединице која је ослободила тадашњи Велики Бечкерек и ослободиоцима града у Првом светском рату. 
 
 
 
 
Церемонији су присуствовали и представници Команде Банатске бригаде и зрењанинског гарнизона Војске Србије, као и Средњобанатског управног округа. У име Града Зрењанина, венац су положили градоначелник Салапура, заменик градоначелника Саша Сантовац и помоћница градоначелника Цица Вучковић. Делегацију Средњобанатског округа предводила је начелница Снежана Вучуревић, а Команде Банатске бригаде и зрењанинског гарнизона командант, пуковник Александар Дедић.
- Наредне среде прослављамо и 103. годишњицу од ослобођења града, за када припремамо посебан програм. Уз одавање почасти херојима Првог светског рата и полагање венаца на сва спомен-обележја из тог периода, централна свечаност одржаће се испред споменика Краљу Петру, на градском тргу. Народни музеј тим поводом припрема пригодну изложбу, а у Народном позоришту угостићемо и Уметнички ансамбл Министарства одбране Србије “Станислав Бинички”, што ће бити врхунски културни догађај у нашем граду - најавио је градоначелник обележавање Празника града, 17. новембра.
 
 
+
 
Дан примирја у Првом светском рату обележава се у знак сећања на 11. новембар 1918. године, када су у француском граду Компијену силе Антанте потписале примирје са Немачком, чиме су окончана ратна дејства на западном фронту. Силама Антанте - Француској, Уједињеном Краљевству и Русији - као савезничка сила прикључила се Краљевина Србија и дала изузетан допринос укупној победи у Првом светску рату и сламању Аустроугарске монархије. Србија је претрпела огромне војне и цивилне губитке током ратних дејстава и процењује се да је изгубила готово трећину свог тадашњег становништва - између 1,1 и 1,3 милиона људи.
 
Иако су учеснице рата ставиле потпис на документ о примирју, Први светски рат је на нашим просторима, конкретно у Великом Бечкереку, потрајао још неколико дана, све до 17. новембра, када је у град ушла српска војска и када је и формално власт предата Српском народном одбору. 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6283/dan_primirja_2021_0.jpg