Зрењанинска болница ове године добила око 68 милиона динара за нову опрему, Град Зрењанин донирао кревете за Плућну болницу

У зрењанинској болници “Др Ђорђе Јоановић” потпуно је обновљена кардиолошка опрема, а данас су у Специјалну болницу за плућне болести “Др Васа Савић” допремљени кревети које је Град Зрењанин донирао тој здравственој установи.
 
Директор зрењанинске болнице Игор Китареску рекао је на данашњој конференцији за новинаре да је та установа ове године за набавку различите опреме од Министарства здравља и покрајинске Владе добила око 68 милиона динара.
 
 
Набављени су микроскопи и микротон за патологију, два операциона стола премијум класе, а тренутно се ради набавка ултразвучног апарата за радиологију, такође премијум класе, какав та болница још нема.
 
Доктор Китареску је посебно задовољан тиме што је потпуно обновљена кардиолошка опрема, за шта је добијено 13 милиона динара.
 
 
- Набављена је ерготрака, имамо и сто за стрес ехо, што је најмодернија метода у раном откривању коронарне болести, а поред тога велики је број холтерских јединица са софтверском потпором за крвни притисак и срчану акцију - казао је он и навео да је свим тим новим апаратима придружен и софтверски део који је повезан са Институтом за кардиоваскуларне болести у Сремској Каменици и да ће то омогућити болесницима из Зрењанина да се њихови резултати аутоматски могу читати и на Институту.
 
 
- То је велики пројекат Министарства здравља да се велике болнице, попут зрењанинске, сомборске и суботичке, које се истичу као регионални центри у будућности, повежу са Каменицом и да људи буду збрињавани најбрже и најквалитетније - рекао је др Китареску и истакао да је, поред средстава која су добијена за набавку опреме, добављен и санитет од покрајинске Владе и да је велики број апарата и респиратора за ковид добијен из РФЗО.
 
 
Оценио је да средства која су ове године добијена, болница није добила у истој години.
“Ми смо иза Новог Сада тренутно највећа средства добили за нову опрему,а то је успех болнице, што ће Зрењанинци моћи да виде кроз наш рад, а оно на чему радимо јесте школовање што више нових лекара, пре свега кардиолога, хирурга и анаестезиолога који су кључни и база сваке болнице”, рекао је још др Китареску.
 
 
За куповину кревета Град Зрењанин је обезбедио близу 600.000 динара, а доктор Бранислав Мартинов казао је да је то својеврсна прекретница за град, будући да је та болница препозната као установа у коју вреди улагати и нешто донирати.
- Знам да је то велико за град и општине које традиционално немају средстава, али исто тако, још већа ствар за нас за које је овај поклон, ових пет кревета, од изузетне важности. Они ће бити употребљени за бољи комфор пацијената и у том правцу смо сви ми запослени у овој установи захвални смо Граду Зрењанину- рекао је др Мартинов и нагаласио да од када је у тој болници није забележено да је Град донирао опрему.
 

Иначе, Покрајинска влада је на седници одржаној крајем јуна ове године донела решење да се Специјалној болници за плућне болести “Др Васа Савић” у Зрењанину усмери 30 милиона динара за адаптацију и проширење система медицинских гасова за потребе континуираног и стабилног снабдевања кисеоником.
 
 
Доктор Мартинов је навео да је реконструкција кисеоничне мреже завршена. Раније је у Плућној болници било свега 26, и још неколико кисеоничних места која нису непосредно била у употреби пацијената, а сада их је укупно 73.
- То нам много значи, сада бисмо били у проблему, велики је број пацијената који захтевају дуготрајан кисеонични третман и да није овога довели бисмо нас до очаја - рекао је др Бранислав Мартинов.     
      

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6282/kzn_bolnica_00.jpg