Зрењанин је 2021. године био у покрету - на пет овогодишњих манифестација трчало или ходало више од четири хиљаде учесника

Зрењанин, Европски град спорта 2021. године, као никада до сада био је у покрету, јер је на пет његових организованих манифестација трчало или ходало више од четири хиљаде учесника. Већина су међу њима били управо Зрењанинци, али су манифестације, посебно оне тркачке, привукле и значајан број учесника из других средина наше земље или из иностранства. 
 
Две запажене уличне трке доживеле су премијеру ове сезоне - Зрењанин се 30. маја уписао на мапу светских градова који организују најдужу тркачку дисциплину и на првом маратону, уз пратеће трке, окупило се око хиљаду учесника. Највише учесника привукла је том приликом Трка задовољства на 7 километара, трчало се и трасом полумаратона на 21,1 километар, штафетне трке од 3 пута 7 километара, док је за најмлађе организована “Трка с осмехом”. Први Зрењанински маратон имао је хуманитарни карактер - новчана средства од продаје претрчаних километара издвојена су за Национално удружење родитеља деце оболеле од рака - НУРДОР.
 
 
 

Тачно пет месеци касније - 30. октобра, одржана је прва улична трка у насељеном месту Ечка. Историјски амбијент овог насеља, са дворцем, старим водоторњем, црквама и широким улицама послужио је као одлична сценографија за учеснике главне трке на 10 километара, али и оне на упола краћој релацији, од 5 километара, штафети 2 пута по 5 километара, као и за основце који су трчали на стазама од 200 до 500 метара. Укупно је стазу, у свим категоријама, претрчало више од 700 учесника. Ретко која премијерна улична трка, и у већим срединама, окупила би толико учесника. Био је то прави празник атлетике и спорта у том селу, промоција Европског града спорта 2021, али и промоција здравог стила живота, који су кроз осам улица Ечке проносили активни атлетичари и тркачи рекреативци из наше земље и региона. 
 
 
 

Мали јубилеј, пето издање, обележио је и Зрењанински полумаратон, традиционално одржан првог викенда у октобру. Уз звучна атлетска имена Оливере Јефтић, промотерке манифестације и кенијског маратонца Стенлија Кипрута, уједно и победника трке у мушкој и женској конкуренцији, још једном је зрењанинским улицама и трговима протрчало 800 учесника. Трка задовољства на стази дугој 7 километара, штафетна трка и трка основаца и средњошколаца допунили су утисак о одлично организованом и запаженом спортском догађају у нашем граду. 
 
 
 

Најмлађи су увек у центру пажње на Трци за срећније детињство, одржаној 25. септембра у тржном центру “БИГ”. Под слоганом “Имамо циљ - дођи на старт!”, ова хуманитарно-рекреативна манифестација окупила је око 500 деце из Предшколске установе, зрењанинских основних и средњих школа. Имала је такмичарски карактер и атлетски призвук, али је, пре свега, истакнут њен хуманитарни сегмент, употпуњен бригом о здрављу становништва, деци са посебним потребама и социјално угроженим категоријама, кроз реализацију акције “Спортом за боље сутра” и бесплатне превентивне здравствене прегледе. 
 
 
 

Зрењанин је организовано ходао 11. септембра, придружујући се глобалном “Дану пешачења”, акцији коју у Србији организује национални Планинарски савез, а у нашем граду Клуб планинара “Зрењанин”. У реализацију су се укључили и Спортски савез града и локална самоуправа, а личним учешћем подржао је и градоначелник Зрењанина Симо Салапура. Он је, заједно са својим сарадницима и бројним суграђанима, ходајући трасом зрењанинских мостова и обала, послао поруку о важности пешачења, његовом здравственом, спортском, еколошком и едукативном аспекту. “Дан пешачења” такође је обележио мини-јубилеј - одржан је пети пут - а око хиљаду учесника ове акције допринело је да Зрењанин на националном нивоу буде један од најбоље организованих градова.   
 
 
 
 
За крај, можда још само поновити неколико звучних цифара: Зрењанин у покрету, Европски град спорта, који разуме значај физичке активности, трчања, ходања или рекреативног бављења спортом, пет манифестација, два јубилеја, две успешне премијере, више од четири хиљаде учесника, лепи призори са градских улица и тргова, до неког наредног виђења и атлетског и спортског сусрета....   

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6352/Maraton_Zrenjanin_0.jpg