Бадње вече у Зрењанину, свечано испред храмова и у месним заједницама, град обезбедио 300 божићних пакетића

Литургијама, вечерњим службама и паљењем бадњака у градским храмовима, као и у месним заједницама у свим деловима града и насељеним местима, обележава се Бадње вече и дочекује Божић, најрадоснији хришћански празник. 
 
У порти најстаријег храма у граду, Успења Пресвете Богородице, подигнутог 1746. године, окупио се велики број наших суграђана, свих генерација, како би присуствовали свечаности уношења и паљења бадњака, а Град Зрењанин обезбедио је ове године 300 божићних пакетића, које су најмлађима поделили градоначелник Зрењанина Симо Салапура, његов заменик Саша Сантовац и председник Скупштине града Чедомир Јањић. Уз божићне рецитације, окупљена око пламена бадњака, деца су у добром расположењу провела поподневне тренутке у порти овог храма, али и испред храма Вазнесења Господњег на Багљашу, где су такође дељени божићни пакетићи. 
 
 
 
 
- Традиционално, као и сваке године, паљењем бадњака обележавамо Бадњи дан и Бадње вече, и најрадоснији хришћански празник. Желим да радост Божића нашим суграђанима и нашем граду донесе просперитет, да Божић буде инспирација да ова година буде успешна, имајући у виду колико је била тешка претходна, сада видим пред нама и градом сигурно озбиљан период инвестирања и оно што нас очекује су рекордне инвестиције, када је у питању град Зрењанин. Желим свештенству и свим верницима који славе Божић по јулијанском календару да га проведу у духу мира, толеранције, заједништва, а пре свега у добром здрављу - поручио је градоначелник Зрењанина Симо Салапура, након свечаности у храму Успења Пресвете Богородице. 
 
 
 
 
Божићну честитку присутнима је упутио и старешина Успенског храма, протојереј Радивој Нађалин, истакавши да на “претпразнично вече, уочи рођења Христовог, када је наложена ватра у пећини, паљењем бадњака симболизујемо тај пламен”.
- Гледајући ову ватру, сви треба да понесемо пламен те љубави коју нам је Господ дао, да се син његов роди у пећини, ради нашег спасења. Време је данас тешко, имамо доста проблема, али не треба да се бојимо, јер је и Господ рекао “не бој се, стадо мало, ја надвладах свет”, тако да ћемо његовом силом, његовом љубављу и његовим рођењем, победити све оно што предстоји и иде испред нас. Свим грађанима града Зрењанина нека је срећан Божић, мир Божији - Христос се роди! - поручио је отац Радивој Нађалин.
 
 
 
 
Градоначелник Салапура присуствовао је паљењу бадњака и свечаностима у храму Успења Пресвете Богородице и храму Вазнесења Господњег на Багљашу, а заменик Саша Сантовац и председник Скупштине града Чедомир Јањић посетили су и храм Светог оца Николаја у насељу “Зелено поље”. 
 
Сутра је Божић, када ће се у храмовима у граду и насељеним местима одржавати божићне литургије, а верници једни другима пожелети мир, срећу и благостање, уз традиционални божићни поздрав “Мир Божији, Христос се роди!”
 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6370/badnji_dan_2022_0.jpg