Министар Недимовић и покрајински секретар Божић у Ботошу: село које живи, опстаје и развија се

Потпредседник Владе Републике Србије и министар пољопривреде Бранислав Недимовић, заједно са Покрајинским секретаром за пољопривреду, водопривреду и шумарство Чедомиром Божићем, боравио је данас у Ботошу, где је посетио пољопривредно газдинство Драгана Кетина.   
 
Министра и покрајинског секретара дочекали су челници Града Зрењанина, градоначелник Симо Салапура, заменик председника Скупштине Оливер Митровић, Маринел Мендреа, градски већник за пољопривреду и Кристина Салапура, директорка Пољопривредне стручне службе Зрењанин.
 
 
 
 
Након обиласка газдинства и разговора са домаћинима, министар је разговарао са присутним пољопривредницима о њиховим проблемима и потребама. У селу Ботош постоји велики број успешних пољопривредника који имају велика  газдинства, а према речима првог човека града Зрењанина сви који овде обрађују велике површине земље доприносе развоју овог краја.
- Ботош је село које живи, опстаје и развија се. То је село где смо јесенас отворили вртићку групу при школи, а постоји потреба за проширењем капацитета и у образовању, такође, овде имамо и школске спортске активности, школа добро функционише, као и културни програм, али то је све, пре свега, захваљујући пољопривреди - рекао је Симо Салапура и нагласио да је ово пољопривредна средина.
 
 
 
 
- Атар Ботоша располаже са седам хиљада хектара најплоднијих ораница, такође, овде је 2016. године отворена прва електрана на бази биомасе на територији града Зрењанина. Оно што је веома значајно је да имамо домаћине који помажу развоју и опстанку овог села - рекао је још Салапура.
 
Градоначелник Зрењанина се захвалио министру Недимовићу, као и покрајинском секретару за пољопривреду Божићу на посети, и на томе што прате развој пољопривреде у граду Зрењанину.
 
Домаћин Драган Кетин истакао је да субвенције Министарства много значе за пољопривреднике.
- Бавим се ратарством и обрађујем око 300 хектара земље, на којој гајим кукуруз, пшеницу и сунцокрет. Од министра смо сазнали потребне информације шта се планира у наредном периоду - рекао је Кетин и додао да су му мере за подстицаје у пољопривреди много помогле и од великог су значаја за некога ко се бави пољопривредом, a посебно је задовољан мером за набавку пољопривредне механизације, у виду повраћаја 50 одсто средстава.
 
 
 
 
Када је реч о Граду Зрењанину, подстицајне мере за пољопривреднике с територије града су у припреми и ове године ће се одвојити један значајни износ за субвенционисање камата на пољопривредне кредите, као и на име подстицаја за органску производњу, а уједно се наставља и са мером бесплатног узроковања пољопривредног земљишта.
 
Значајна средства Град Зрењанин улаже и у канале у атарима, за њихово оспособљавање за одводњавање и наводњавање, а такође је конкурисано за средства за наставак реконструкције атарских путева на територији града. 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6474/nedimovic_botos_0.jpg