После више деценија изводе се радови на чишћењу канала у Перлезу вредни 13 милиона динара

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура обишао је данас заједно са замеником Сашом Сантовцем радове на чишћењу канала које у склопу пројекта одржавања канала из програма који служи за прихват употребљених вода из индустрије, изводи ВПД „Средњи Банат“ д.о.о Зрењанин. Догађају је присуствовао и помоћник покрајинског секрертара за социјалну политику, демографију и равноправност полова Радош Пејовић.

 


Канал припада систему за одводњавање Книћанин-Чента, налази се на територији катастарске општине Перлез, а дужина канала износи 14 километара.
Градоначелник Салапура је након обиласка радова и разговора са надлежнима у ВДП “Средњи Банат” и мештанима Перлеза истакао да су одржавање каналске мреже на територији града Зрењанина и улагање у њихово одржавање деценијама уназад била запостављена.
- Сведоци смо да заједном са ВДП “Средњи Банат”, Градом Зрењанином секретаријатима покрајинске Владе радимо на томе да се каналска мрежа унапреди и употпуни, да имамо добре услове за одбодњавање што је веома битно и за наше пољопривреднике - рекао је градоначелник.

 


Казао је да, према информацијама које су му предочене, на овом каналу у Перлезу радови таквог обима нису извођени од 1999. године.
- Овде су у питању радови у вредности од 13 милиона динара, укупна дужина радова је 14 километара и то је оно што заједно радимо с анашим партнером ВДП “Средњи Банат”. Захваљујем се људима који совде раде и директору који овде показују ангажовање и интересовање да се овакве активности квалитетно заврше - рекао је градоначелник Симо Салапура указавши да је и данашња присутност својеврсно скретање пажње на то колико је комплексна материја са којом се то предузеће сусреће, а у питању су хиљаде клометара каналске мреже на, стотине километара одбрамбених насипа, преводница, пропуста и црпних станица. 

 


- Сведоци смо да је сада поново та област у центру пажње и да је веома битно да се улаже у то заједничким средствима, а како сам данас информисан и они су своју механизацију после више од десет година обновили. Багер који сада видимо је багер нове генерације и ово му је прво ангажовање на терену - рекао је градоначелник Зрењанина Симо Салапура. 

 

 

Вршилац дужности директора ВПД “Средњи Банат” д.о.о. Зрењанин Милош Радосављевић рекао је да се са овим радовима почело крајем прошле године, након потписивања уговора са “Водама Војводине”.
- Због временских услова били смо приморани да у неколико наврата прекидамо радове, међутим, успешно их завршавамо и као што је градоначелник рекао, веома битна функција тог канала огледа у томе што је директно на њега наслоњено око 1.200 хектара пољопривредног земљишта. Значај самог канала је и много већи јер је то главни канал подстистема Книћанин - Чента. Технологија извођења радова подразумевала је да на одређеним деоницама имамо различите позиције и да смо на местима где не постоје довољно широки појасеви експропријације морали да предвидимо да се ради уторвар земљаног материјала у камионе у напред договорену локацију - рекао је он.
Навео је да се сада, када то и временски услови дозвољавају, радови могу приводити крају, као и да се стварају планови не само за територију катарстарске општине Перлез, већ и на територији система за одводњавање на целокупној територији града Зренајнина и средњег баната. 

 


Очекује се да радови буду окончани у нареднИх десет дана.

Иначе, захваљујући овим радовима канал ће се довести у пројектоване елементе, односно, биће омогућено несметано одводњавање пољопривредног земљишта и атмосферских вода из насељеног места. Захваљујући редовном одржавању каналске мреже, одводњавањем се прикупља и евакуише вишак подземних и атмосферских вода и на тај начин значајно побољшава квалитет земљишта, што је, на нашим просторима од виталног значаја за развој пољопривреде. Такође, захваљујући адекватном одводњавању пољопривредницима се омогућава несметан развој усева и квалитетан приступ пољопривредним парцелама током агротехничких радњи.

 


Овим пројектом обухваћени су радови уклањања биљне вегетације и земљани радови, након којих ће канал бити враћен у пројектоване елементе што ће омогућити несметано одводњавање.
Важно је напоменути и да је у току претходних годину дана за одржавање система каналске мреже на територији Града Зрењнаина издвојено око 100 милиона динара, од чега је 34 милиона утрошено на пројекте суфинансирања у оквиру којих је Град Зрењанин учествовао са 20 милиона, чиме су обухваћени радови на системима за одводњавање на територији 12 катастарских општина.
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6465/perlez_kanal_0.jpg