Шетњом у разнобојним чарапама, уз шарене балоне, у Зрењанину обележен Светски дан особа са Дауновим синдромом

Под слоганом “Прави пријатељи не броје хромозоме”, традиционалном шетњом кроз центар града, уз разнобојне чарапе и шарене балоне, у Зрењанину је данас обележен Светски дан особа са Дауновим синдромом. Шетњу је, као и ранијих година, организовала ОСШ “9. мај”, а прикључили су се у великом броју и ученици других зрењанинских основних школа и представници локалне самоуправе, на челу с градоначелником Симом Салапуром, који је учеснике скупа посебно поздравио на почетку. 
 
 
 
Градоначелник је, заједно с начелницом Одељења за друштвене делатности Градске управе Јеленом Драгић, пружио пуну подршку Града Зрењанина, и у своје лично име, напорима које друштво чини да особама с Дауновим синдромом омогући да искажу свој потенцијал и своје могућности на најбољи могући начин. Истакао је и овога пута да разлике међу људима чине посебност, да су ове особе изузетно дружељубиве, веселе и љубазне и да им на такав начин треба и прилазити и поштовати их.  
 
 
 
 
Из Основне и средње школе “9. мај” поручују да је важно особама с Дауновим синдром пружити подршку у виду образовања, али и подизања нивоа свести у друштву да прихвате те особе у свом окружењу и допринесу да им се побољша квалитет живота и положаја у друштву. Даунов синдром, истичу, није болест и ове особе не траже лек, већ само љубав и прихватање, исто као и сви остали. 
 
Светски дан особа са Дауновим синдромом, симболично, обележава се 21. марта, првог дана пролећа, јер је Даунов синдром последица постојања једног хромозома више у ћелијама детета, те ова деца имају у својим ћелијама уместо два, три хромозома, на 21. хромозомском пару. Процењује се да се једна од 733 бебе роди с оваквим синдромом, док Уједињене нације наводе да је процењена инциденција Дауновог синдрома широм света између 1 на 1000 и 1 на 1100 новорођенчади.
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6467/Daunov_sindrom_2022_setnja_0.jpg