Одржано XIV Сијело Херцеговаца: Требиње у посети братском граду Зрењанину

Скупштина
Поводом одржавања манифестације "XIV Сијело Херцеговаца" у Зрењанину, град Зрењанин посетили су Млађен Цицовић, шеф Представништва Републике Српске у Београду и Мирко Ћурић, градоначелник Требиња.
 
Градоначелник Зрењанина Симо Салапура тим поводом приредио је у свом кабинету пријем за госте, на којем су присуствовали Чедомир Јањић, председник Скупштине града Зрењанина и Оливер Митровић, заменик председника Скупштине.
 
 
 
Први човек града Зрењанина Симо Салапура, истакао је задовољство што је разговарао са господином Цицовићем и градоначелником Требиња, између осталог и о привредним активностима Зрењанина и делова Републике Српске, а пре свега нашег братског Требиња, у жељи да ће се ту направити највећи помак када је у питању сарадња два града.
- Сарадња градова, општина и институција је потребна и пожељна, али је још значајнија она непосредна, људска сарадња, они контакти између појединаца, чланова породица, између месних заједница, спортских клубова, фолклорних друштава, установа културе, привредника. Град Зрењанин жели, хоће и може да буде добра веза између нашег народа с обе стране Дрине и за то имамо много добрих разлога. Наше везе су историјске, традиционалне, комшијске, родбинске и братске. Озваничили смо сарадњу Зрењанина са Требињем, Лакташима и Бијељином, сарађујемо и с Вишеградом и Билећом, спријатељила су се и збратимила и наша села и наше месне заједнице, рекао је Салапура и подсетио да је Зрењанин прошле године понео титулу “Европског града спорта” и у том, спортском духу, наставља и ове године.
 
- Поменуо бих само један догађај који нам предстоји наредне суботе, а у вези је и са овим данашњим окупљањем и нашим херцеговачким пријатељима. Пре тачно педесет година, 1972, одбојкаши ГИК Баната из Клека постали су шампиони Југославије. Село од две хиљаде душа дало је све играче који су тада славили и још једном потврдило да с херцеговачког камена стижу тај победнички дух и менталитет, толико потребан и у спорту, и у раду, и у животу.
 
 
 
Након пријема, гости су присуствовали и Свечаној академији "Све, од Хума и Травуније, до Баната и Паноније", у хотелу Војводина, која се одржава у организацији Удружења Херцеговаца њихових потомака и пријатеља Зрењанина.
 
Присутне је поздравио и домаћин вечери Чедомир Јањић, председник Скупштине града Зрењанина.
- Изузетно ми је задовољство да вам се обратим у име Града Зрењанина, и у своје лично име и драгим пријатељима из Републике Српске пожелим пријатан боравак у нашем граду, у Банату, у “Стрмој равници”, како су је назвали организатори изложбе у нашем музеју, а поводом сто година од колонизације Војводине, 1921. године. Добро дошли на вечерашње саборовање, на окупљање и дружење, на скуп какав Зрењанин увек са задовољством и радошћу организује и прихвата. Ушли смо дакле и у други век од како су наши преци из добровољачких породица, са простора Босне и Херецеговине, Крајине и Лике, населили ове просторе и стекли нови завичај. Можемо слободно и овај наш сусрет, као и претходне, назвати “сусрет и загрљај два завичаја”, која већина нас овде присутних има и носи у срцу. 
 
 
 
Шеф Представништва Републике Српске у Београду, Млађен Цицовић обраћајући се присутнима истакао је задовољство и част што је опет у Зрењанину.
- На овај начин се чувају традиција, култура и обичаји краја из ког сте дошли овде у нашу Србију, како и на који начин треба завичај да се представља и како да дајете пун допринос свему ономе што је развој и бољитак овде у нашој Србији. Уколико сви заједно јединствени и сабрани успемо сачувати наш национални индетитет, нашу културу, традицију, обичаје и нашу веру православну, онда чемо имати будућност, јер када сачувамо наше име и економски ћемо се развијати и заједно ћемо на прави начин градити и нашу Србију и нашу Републику Српску.
 
Након паузе због пандемије, Удружење Херцеговаца из Зрењанина наставља традицију завичајних окупљања. Зрењанин је, после Новог Сада, град у коме се у континуитету најдуже окупљају Срби Херцеговци, а овогодишњи скуп је четранести по реду. Председник удружења Милан Бјелогрлић, са сарадницима, и ове године припремио је пригодан академски програм, а након тога, уз вечеру и песму, дружење се наставило у хотелу „Војводина“.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6538/hercegovacko_sjelo_0.jpg