Свечано обележен Међународни дан ургентне медицине - 110 година службе хитне медицинске помоћи у Зрењанину

Свечаним скупом у Барокној сали Градске куће данас је у Зрењанину, по први пут, обележен Европски дан ургентне медицине. Друштво лекара ургентне медицине Србије (ДЛУМС), као национални репрезентативни члан Европског удружења за ургентну медицину, данас широм Србије по пети пут обележава Европски дан ургентне медицине, под паролом “Ми бринемо о вама, вашем здрављу и животу. Молимо вас, брините и ви о нама”. 
 
 
 
 
Дом здравља Зрењанин - Служба хитне медицинске помоћи организатор је данашњег окупљања, на ком су истакнути значај и резултати рада службе, али и прослављен вредан јубилеј - 110 година од првих корака у успостављању хитне медицинске помоћи у граду Зрењанину. Обраћајући се и поздрављајући госте у име града Зрењанина, помоћница градоначелника Снежана Вучуревић истакла је да се Службе ургентне медицине свакодневно боре и против болести и против несрећа и против времена. 
- Често само секунде деле нечији живот од смрти, а то су оне секунде у којима је неопходна и пресудна не само ваша стручност и обученост, већ и многи други фактори о којима се у нормалним околностима можда и не размишља. Град Зрењанин, заједно са донаторима, из уз помоћ покрајине и републике, у протеклом периоду помогао је наше здравствене установе опремајући их новим возилима, техничким средствима, медицинском опремом, јер је све то неопходан предуслов за ваш успешан рад. Знамо да има проблема с кадровима, али верујемо да ће Република Србија и даље предузимати активности из своје надлежности да се ти проблеми превазиђу - казала је она и пожелела оно што лекарима и медицинском особљу многи желе: да имају што мање посла.
 
- Ипак, сви знамо да то, нажалост, није баш тако, да сте ангажовани често и преко граница својих могућности. Желим вам, пре свега, добро здравље, мање стресних ситуација у раду, понекад мало више разумевања и стрпљења од стране грађана којима су ваше интервенције потребне. Будите поносни на ваш најхуманији позив и све оно што чините свакодневно на спашавању живота и одржавању здравља становништва - поручила је помоћница градоначелника.
 
 
 
 
Присутне су, у име Дома здравља и СХМП, поздравили вршилац дужности директора Дома здравља “Др Бошко Вребалов” др Здравко Ждрале и начелница Службе хитне медицинске помоћи др Ивана Сремац
 
Главни техничар СХМП Горан Путић презентовао је историјат службе и њен развојни пут, од првих писаних трагова о хитној помоћи у граду, који датирају од 13. јула 1912. године. Тада је прво санитетско возило за превоз болесника било у саставу ватрогасног друштва. Кроз период дужи од једног века, данас је зрењанинска Служба хитне медицинске помоћи  организована са 93 запослена - 20 лекара, 40 медицинских сестара и техничара и 33 возача, а располаже са 12 санитетских возила, 5 комби возила и 3 наменска, караван и комби возила, која годишње превале више од пола милиона километара. Служба на годишњем нивоу збрине око 30 хиљада пацијената, али и учествује превентивно на свим јавним скуповима, спортским догађајима и манифестацијама на нивоу града Зрењанина где се за то укаже потреба.  
 
 
 
 
Др Михајло Папић, специјалиста ургентне медицине, одржао је пригодно предавање о поступању СХМП у случајевима масовних несрећа и начину, улози функционисања и координацији служби које учествују у санирању последица таквих несрећа - медицинских служби, ватрогасаца спасилаца, полиције, војске, цивилне заштите, о чему је приказан и едукативни филм. 
 
Обележавању Међународног дана ургентне медицине присуствовали су и начелник средњобанатског округа Предраг Рађеновић, представници домова здравља средњобанатског округа, Опште болнице у Зрењанину, Полицијске управе, Ватрогасно-спасилачког батаљона, организације Црвеног крста, Спортског савеза града и други.

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6576/DAN_URGENTNE_MEDICINE_0.jpg