У оквиру активности “Да нам села буду ближа” градоначелник посетио Фаркаждин: заједнички до решења неких проблема, потребно и самоорганизовање

Четврта одредница у оквиру радне активности градоначелника Зрењанина “Да нам села буду ближа” данас је био Фаркаждин. Након разговора с представницима месне заједнице, градоначелник Симо Салапура, са сарадницима, посетио је пољопривредно газдинство Стевице Матића и месну организацију пензионера. Испред Града Зрењанина, у Фаркаждину су данас боравили и заменик градоначелника Саша Сантовац, градски већник Маринел Мендреа и начелница Одељења за привреду Градске управе Јелена Травар Миљевић, као и представници јавних предузећа и установа Горан Краварушић, Немања Милинковић, Срђан Богарошки, Драгомир Радованац и народни посланик Рајко Капелан
 
 
 
 
Фаркаждин је старо српско место, на десној обали Тамиша, у народу звано Курјаково. чији је назив помађарен. Насељено је средином и у другој половини 18. века, као место на Тамишкој војној граници и имало је милитарски статус. Припадао је Перлешком срезу. Од 1772. године село има српску народну школу - ове године обележава се јубилеј - 250 година од почетака образовања. Најзначајнији споменик културе је храм Рођења Пресвете Богородице, грађен у периоду 1847-1850. године. По попису из 2011. године, село има 1.179 становника и 395 домаћинстава. Тренутно је у школи 91 ученик, а укупно деце у селу је нешто више од стотину. 
 
Коментаришући данашњу посету, градоначелник је рекао да је град у претходном периоду уложио средства у асфалтирање Тамишке улице и бушење новог бунара за побољшање водоснабдевања, уз очекивања да ће та инвестиција бити завршена током летњих месеци. 
- Договорили смо се да урадимо пешачку стазу у делу главне улице, којом се одвија највећи део транзитног саобраћаја кроз село и укупна вредност ове инвестиције је близу 6 милиона динара. Такође би требало да се реализује почетком јула - истакао је Салапура. 
 
 
 
Проблеми истакнути у Фаркаждину слични су онима у другим насељеним местима, на решавање неких од њих може да утиче локална самоуправа, а за неке је потребно и да се мештани организују на другачији начин.  
- Један од већих проблема је дивља депонија ван села, за чију санацију је потребно између 15 и 20 милиона динара и то је озбиљан проблем у скоро свим насељеним местима. Ту је присутна и лична одговорност и свест становника месне заједнице и неопходно је мало боље организовати ту причу, да се не дешава да се на месту очишћене дивље депоније убрзо ствара нова, значи повећање свести мештана, али и контроле с наше стране. Што се осталог тиче, присутни су различити комунални проблеми. Формирали смо овде и вртићку групу, у први разред треба да крене 12 деце, али оно што није добро је велик одлив становништва. Јављају се, с друге стране, и неки позитивни трендови, јер се, због географског положаја села, близине Тамиша, близине Београда, купују имања, земљшите и парцеле за викендице. Покушаћемо и радити на томе да решимо ове проблеме, у сарадњи с месном заједницом и становницима Фаркаждина - навео је градоначелник. 
 
Посету је оценио значајном и председник Савета МЗ Фаркаждин Љубиша Туба, додавши да се мештани у селу претежно баве пољопривредом и сточарством, те да је куриозитет да на нешто више од хиљаду становника има две хиљаде сточних грла. У месној заједници настоје, како је рекао, да истакну комуналне проблеме и решавају их заједно с локалном самоуправом, а уз наведене поменуо је и безбедност саобраћаја у зони главне раскрснице у селу, уређење парка и објекта дома културе, као и изградњу једног терена за мали фудбал. 
 
 
 
Један од пољопривредника је и Стевица Матић, који се бави ратарством, повртарством и сточарством. На свом имању и земљишту које узима у закуп гаји     сунцокрет, кукуруз, пшеницу, делом бостан. Кооперант је предузећа “Јанковић” доо из Перлеза, преко ког пласира 80 одсто своје производње.
- Пољопривредом се бавим откад знам за себе и то је код нас породична традиција дужа од стотину година. Драго ми је због данашње посете градских челника, да имамо прилику да поразговарамо, с обзиром да ово време баш није наклоњено пољопривреди. Улажемо значајна средства у производњу, а да не знамо шта ћемо добити. Репроматеријал је скуп, притом нисмо сигурни какве ће бити цене наших производа - каже Матић, али и истиче да не размишља о било каквом другом послу, осим бављења пољопривредом и останка на селу. 
 
 
 
На крају данашње посете Фаркаждину градоначелник је посетио просторије Градског удружења пензионера Зрењанин - месну организацију Фаркаждин. Сопственим радом и активностима, пензионери су проширили и опремили простор у ком се окупљају и организују у њему различите активности, што може да буде пример и за неке друге сеоске средине.     

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6590/KOLEGIJUM_FARKAZDIN_0.jpg