Градоначелник у посети погонима компаније ГЛМ-РС: константан раст производње, ширење капацитета и повећање броја запослених

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура, са сарадницима, посетио је данас производне погоне компаније ГЛМ-РС, која од 2018. године послује у халама некадашњег “Минела”, као brownfield инвестиција. Разлог за посету је набавка нових, најсавременијих машина, ширење производње и нова запошљавања од стране те италијанске компаније, која уз погоне у матичној држави и Зрењанину, послује и у Мексику. 
 
 
 
 
Делатност компаније је производња металних компоненти за потребе аутомобилске индустрије (издувни системи). Погон у Зрењанину почео је с радом на површини од око 4100 м2 и са 19 запослених радника, да би се данас производња одвијала на 7000 м2, са 93 запослених који раде у три смене. Директор Раде Бербаков истиче да турбуленције на тржишту које се тичу ауто-индустрије нису утицале на рад компаније и да су реализовани сви предвиђени уговори и послови.
- Тржиште јесте нестабилно и не можемо много планирати унапред, али се не жалимо и испоштовали смо све предвиђене испоруке. Иако смо део ланца снабдевања, у току ове године нисмо имали проблема и резултати које смо постигли у првих шест месеци бољи су од очекиваних - истиче Бербаков и додаје да је предузеће у потпуности извозно оријентисано.
 
- Извозимо у Немачку, Француску, Чешку, Италију, Румунију, почели смо да снабдевамо и новоотворену компанију “Бојсен” у Суботици која нам је потврдила своје планове, тако да можемо бити задовољни и пословањем и целокупним привредним амбијентом у Србији, прецизније у Зрењанину - казао је директор Бербаков.
 
 
 
 
Компанија је прошле године уложила 2,5 милиона евра у набавку нових, аутоматизованих машина и робота, које су постале потпуно оперативне и раде у пуном капацитету. 
- Машине су из серије 4.0, повезане интернетом с произвођачима, тако да нема потребе ни за доласком сервисера, цео радни процес директно се може пратити преко рачунара и то представља завршетак нашег инвестиционог циклуса, започетог доласком у Зрењанин 2017. године. У овом тренутку попунили смо производне и просторне капацитете, прошле године смо изнајмили још 2200 квадратних метара, задовољни смо условима пословања које обезбеђују држава и локална самоуправа. Постижемо све оне циљеве које смо поставили у тренутку одабира Зрењанина као дестинације за ову инвестицију и идемо у добром правцу - закључио је Раде Бербаков.
 
Градоначелник Зрењанина Симо Салапура, након обиласка производних погона, рекао је да је та инвестиција, долазак ГЛМ у Зрењанин, била оправдана из више разлога. 
- Локалне економске прилике у граду су такве да се Зрењанин сада позиционира као важно место за инвестирање. Тренутно је у току реализација највеће инвестиције, у плану је изградња ауто-пута, а ГЛМ је један од шест италијанских инвеститора у нашем граду, који је забележио константан раст од почетка производње, ширење капацитета и повећање броја запослених. Надамо се и стабилизацији тржишта ауто-индустрије, оним локалним, али и макроекономским приликама које пружа Влада Републике Србије и очекујемо да ће њихово пословање у наредном периоду бити извесније и још боље, на корист и локалне заједнице и становништва - истакао је Салапура. 
 
 
 
 
Још је рекао да интересовање за градњом капацитета у градским индустријским зонама и даље постоји, да су недавно стигла три писма о намерама за куповину земљишта и да је на Граду Зрењанину да додатно опрема и шири индустријске зоне, како би могао адекватно да одговори на захтеве инвеститора. Поновио је да велика инвестиција, каква је изградња фабрике пнеуматика “Линглонг”, повлачи собом и мање инвестиције, а уз све то намеће и значајне инфраструктурне подухвате. 
- Изградња ауто-пута до Београда и Новог Сада свакако ће допринети да се Зрењанин додатно позиционира као економски и привредни конкурент осталим градовима у Републици Србији, али и у региону - закључио је градоначелник.  

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6645/GLM_0.jpg