Премијерка Брнабић: Влада Србије стала иза пројекта водоснабдевања Зрењанина, санације водоводне мреже и укључења поузданог партнера у посао пречишћавања

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура, директор компаније “Метито” Рами Гандур и в.д. директора ЈКП “Водовод и канализација” Зрењанин Предраг Бодирога потписали су данас у Влади Републике Србије Уговор о реализацији пројекта пречишћавања воде за пиће. Свечаном потписивању присуствовали су председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и амбасадор Уједињених Арапских Емирата у Србији Мубарак Ал Дахери, чиме је иза пројекта у Зрењанину стала Влада Републике Србије, која ће уложити и додатна средства у унапређење читавог система водоснабдевања нашег града. 
 
 
 
Председница Владе је истакла да је данашње потписивање најзначајнији тренутак у овом претешком пројекту обезбеђивања пијаће воде грађанима Зрењанина и скидања забране употребе воде. Навела је да је проблем пијаће воде у Зрењанину не вишедеценијски, већ вишевековни, али је први пут кренуо да се решава 1985. године када је покушана изградња фабрике за пијаћу воду. 
- Надам се да ми данас овим стављамо тачку на тај проблем и да ћемо у првом кварталу 2023. године имати технички исправну воду у Зрењанину, а у првом кварталу 2024. године и воду која је у потпуности исправна за пиће. Мислим да сви знају проблеме на које смо наишли и које смо имали, неуобичајено је да се Влада Србије укључила у решавање овог проблема, мада је у Зрењанину проблем био такве врсте и тако опсежан да је у решавање морала да се укључи и Влада - навела је она.
 
Председница Брнабић је указала и да је све у вези са фабриком воде од самог почетка било постављено погрешно, што је овај проблем учинило скоро немогућим за решавање.
- Нисмо желели да одустанемо, и нисмо желели да једноставно кажемо да оно што је изграђено оставимо као споменик неодговорности, нестручности и непрофесионализма, већ смо заиста, као што можете да видите и као што сте видели кроз читаву ову сагу, дали све од себе да пронађемо у свету довољно стручног и довољно доброг приватног партнера који ће преузети изграђену фабрику, додатно инвестирати и обезбедити да Зрењанинци имају воду за пиће. 
 
 
 
Додала је да све то Влада Републике Србије није могла да уради јавним средствима, јер је пројекат већ покренут као приватна инвестиција,
- Шта год да смо урадили значило би да смо, практично, исплатили приватног инвеститора за посао који није довољно добро урађен, није довршен и да смо средства из јавног буџета дали граду Зрењанину за нешто што ми не можемо да користимо. У том смислу, једини излаз био је да нађемо довољно доброг и поузданог приватног партнера који ће преузети фабрику и уложити додатна средства која нису безначајна, имати знање и технологију да обезбеди да фабрика испоручује воду за пиће - објаснила је она и указала да је тај партнер пронађен у Компанији “Метито”, једном од глобалних лидера у технологијама за третирање воде, као и у изградњи постројења за третирање отпадних вода.
 
Захвалила се градоначелнику Салапури и његовом тиму на упорности да заједнички дођу до приватног партнера, а посебно компанији “Метито” и директору Гандуру, на спремности   да уложе значајна средства у саму анализу постојеће фабрике воде, и на то како она може да се унапреди да би Зрењанинци добили пијаћу воду, 
- Уложили су 3,5 милиона евра да преузму ту фабрику и обезбеђују додатних 18 милиона евра, колико ће бити инвестиција у фабрику како би она била, не довољно добра, већ да би постала фабрика која може да произведе пијаћу воду за грађане до првог квартала 2024. године. Овим ће бити обухваћено централно градско језгро и први прстен око градског језгра, односно, биће обезбеђена пијаћа вода за неких 95.000 грађана Зрењанина, а на Градској управи даље стоји да разговарају о новим водоизвориштима и осталом, како би и руралне средине имале пијаћу воду и да тиме ставимо тачку на овај проблем као што стављамо тачку и у другим локалним самоуправама, пре свега у Војводини, где су и највећи проблеми са пијаћом водом и где у овом тренутку градимо фабрику за третирање воде у Кикинди која има сличан проблем са водом - навела је она. 
 
 
 
Председница Брнабић је подсетила да се на овај начин завршава посао који је започет још 2015/16. године.
- Шест месеци су трајали преговори са “Метитом” око овог уговора који је данас потписан, како би обезбедили грађанима Зрењанина обезбедили пијаћу воду, искористили сво знање и технологију коју поседује “Метито”, на начин да та цена буде најприхватљивија могућа и за грађане и за привреду у Зрењанину. Важно је да смо упоредо с тим решавали још један огроман проблем, а то је проблем водоводне мреже у Зрењанину, која је у лошем стању, више од 10 одсто цеви су и даље од азбеста, то све морамо да заменимо и да санирамо. Влада Републике Србије је, кроз Канцеларију за управљање јавним улагањима, у то уложила 510 милиона динара, у комплетно санирање водоводне мреже и замену свих азбестних цеви, тако да када дође тренутак да имамо пијаћу воду, да немамо губитке и проблем у самој мрежи, већ да вода која дође до домаћинстава и која излази из чесме буде једнаког квалитета као она вода која је на изласку из фабрике. Ово радимо кроз јавно приватно партнерство, онако како смо морали или требали да урадимо од самог почетка пројекта - казала је још председница Брнабић и истакла да приватни партнер добија на управљање фабрику на 25 година, не само управљање већ и иневстицију у фабрику, а да локација и водоизвориште остају имовина Града Зрењанина, као и сама фабрика која се, након истека концесије, враћа на управљање граду. 
 
 
 
Након потписивања, градоначелник Симо Салапура је истакао да је данас учињен велики корак ка решавању вишедеценијског проблема у Зрењанину.
- Верујем да је ово историјски тренутак када ћемо моћи да кажемо да смо успели да решимо оно што генерације иза нас нису успеле - рекао је градоначелник и захвалио председници Владе Србије Ани Брнабић и њеном тиму на подршци коју су пружили Граду Зрењанину.
 
- Ово је додатна гаранција да овај пројекат има тежину, да може да успе и буде ефикасан када су у питању аспекти свих делова уговора. Захвалио бих се и читавом мом тиму, експертима, професорима, кабинету, Градској управи, мојим помоћницима, нашим јавним предузећима, свима који су били укључени у овај нимало лак преговарачки процес, али, на крају, верујем да смо направили добро решење. Такође, захвалност дугујемо и грађанима Зрењанина који су били стрпљиви и који су нас својим поверењем обавезали да решавамо вишедеценисјке проблеме у нашем граду и мислим да то успешно радимо, уз подршку Владе Републике Србије и председника Александра Вучића. Верујем да је ово историјска страница за Град Зрењанин, један блистав период нашег рада и верујем да ће у нашем граду у првом кварталу 2024. године бити бистра и чиста, када очекујемо да ниједан Зрењанинац не купује флаширану воду - рекао је градоначелник Слапура, захваливши и медијима који су пратили ситуацију у Зрењанину и изразио очекивање да ће, када је у питању овај пројекат бити направљена добра прича за град, и да се Зрењанин више неће спомињати по питању забрањење воде за пиће, већ по новим инвестицијама које се очекују, по великим градилиштима, изградњи ауто-пута, а што ће, како је градоначелник казао данас у Влади Републике Србије, донети бољитак свим Зрењанинцима. 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6636/POTPISIVANJE_UGOVORA_VLADA_BGD_0.jpg