Заменик Сантовац на обележавању Дана устанка: овај датум један је од симбола наше борбе и одлучности да сами решавамо своју судбину

“На Ивандан, 7. јула 1941. године, одјекнули су први пуцњи против фашистичког окупатора на територији Србије. Три месеца након зверског бомбардовања Београда и поробљавања наше земље, слободарски народ подигао је устанак. Народ славне и херојске прошлости и земља победница у Првом светском рату, која се никада није мирила с окупацијом и страном војничком чизмом, учинили су оно што се морало и што је дубоко усађено у наше историјско трајање - да се супротстави непријатељу и злу, тада оличеном у фашизму и нацизму”. 
 
 
 
 
Тим речима, заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац почео је обраћање окупљенима на данашњем обележавању Дана устанка народа Србије у Другом светском рату. Церемонија је одржана поред споменика жртвама фашизма у Карађорђевом парку, а уз делегацију Града Зрењанина - у којој су били и председник Скупштине града Чедомир Јањић и помоћница градоначелника Снежана Вучуревић - венце на споменик положили су и начелник Средњобанатског округа Предраг Рађеновић, делегације Команде гарнизона Војске Србије у Зрењанину, Савеза удружења бораца Народноослободилачког рата (СУБНОР) и Градског одбора Српске напредне странке Зрењанин. Химну Републике Србије отпевала је чланица Опере Српског народног позоришта у Новом Саду, наша суграђанка Милица Досковић
 
 
 
 
Споменик у Карађорђевом парку откривен је 1946. године, на месту страдања родољуба из Панчева и спомен-гробнице у којој је било сахрањено преко 200 страдалих са територије целог тадашњег среза, између осталих и Жарко Турински, Коча Коларов и Жарко Зрењанин - чији су посмртни остаци касније пренети на друге локације. Простор око споменика уређен је пре две године, као део ширих активности на обнови и уређењу спомен-обележја на територији града, о чему је заменик Сантовац посебно говорио.
“Данас смо се окупили на овом месту, између осталог, и да укажемо да водимо бригу о нашим споменицима из различитих историјских периода. Обновили смо у претходне четири године седам споменика из Другог светског рата, у току је обнова још једног, посебно смо уредили и простор око овог споменика у Карађорђевом парку и с тим активностима ћемо наставити и у наредном периоду. Значајно нам у томе помажу наш Завод за заштиту споменика културе и Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, на чему им још једном захваљујемо”, казао је Сантовац и указао на значај датума који се данас обележава. 
 
 
 
 
“Овај датум један је од симбола наше борбе и одлучности да сами решавамо своју судбину. Почетком Другог светског рата, ретко који народ у Европи имао је снаге да се супротстави фашистичкој Немачкој. Након капитулације Краљевине Југославије, српски народ изабрао је другачији пут и поносно стао на страну велике европске антифашистичке и слободарске коалиције. Народноослободилачка борба окупила је све родољубе, а међу њима су били и припадници других народа и нација које овде вековима складно живе”, поручио је Саша Сантовац.
 
 
 
Додао је и да овај јул протиче у знаку инвестиција и значајних инфраструктурних радова.
“Јуче смо у Влади Србије потписали уговор о реализацији пројекта пречишћавања воде за пиће, и верујем, учинили најзначајнији корак ка решењу тог проблема. Завршена је градња трећег крака обилазнице, почињу ускоро радови на локацији централног пречистача отпадних вода, а то су само неки од важних пројеката које реализујемо. До наредног јула, верујем, очекује нас још пуно добрих и значајних вести”, истакао је заменик градоначелника на данашњој свечаности у Карађорђевом парку. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6637/POLAGANJE_VENACA_7_JUL_2022_0.jpg