Зрењанин један од организатора “Спортског изазова” и део “Европске недеље спорта”, од 23. до 30. септембра

“Европска недеља спорта”, манифестација покренута од стране Европске комисије с циљем развоја спорта и физичке активности, организује се ове године по осми пут у 40 европских земаља и територија. Међу учесницима је и Србија, а један од градова прикључених организацији “Спортског изазова” је и Зрењанин. У нашем граду, од 23. до 30. септембра, биће одржано осам спортских и рекреативних активности, уз учешће свих узраста, на више градских локација. Европска недеља спорта одржава се под слоганом #BeActive (“Буди активан”).
 
Манифестацију у Зрењанину данас су најавили Вукосава Ђапић Атанацковић, генерална секретарка Спортског савеза града Зрењанина, Јелена Домјесков, самостални стручни сарадник у организацији Црвеног крста и Кристина Бачић, председница Савеза за школски спорт града Зрењанина. 
 
 
Вукосава Ђапић Атанацковић рекла је да и ове године организацију на националном нивоу потписују Олимпијски комитет Србије и Министарство омладине и спорта, а да је граду Зрењанину припала част, али и задовољство, од стране ОКС да буде део те организације.
- Свечано отварање биће одржано у петак, 23. септембра, на Тргу слободе, када почињу и спортско-забавни полигони. Сутрадан ће бити одржана “Трка за срећније детињство”, а потом следе свакодневне спортске и рекреативне активности, све до 30. септембра - рекла је Ђапић Атанацковић и захвалила се свим институцијама које учествују у реализацији, а пре свега спортским клубовима, Савезу за школски спорт, Савезу педагога физичке културе, као и Црвеном крсту града Зрењанина.
 
 
 
Јелена Домјесков најавила је традиционалну манифестацију “Трка за срећније детињство”, која је ове године део програма “Европске недеље спорта” и одржава се на већ устаљеној локацији БИГ тржног центра, у суботу, 24. септембра у 10 часова. 
- Црвени крст ову хуманитарно-спортску манифестацију реализује већ дуже од 40 година, а право на учешће остварује свако ко купи учеснички број, по симболичној цени од 50 динара. Број се може купити у просторијама Црвеног крста, или на сам дан трке, на старту. Сва прикупљена средства биће усмерена у фонд хуманитарне акције “Спортом за боље сутра”, намењен побољшању услова живота, образовања и бављења спортом деце и омладине у стању социјалне потребе - рекла је Домјесков. 
 
У склопу “Трке за срећније детињство”, како је још рекла, од 9 до 13 часова биће организована и акција добровољног давања крви, а за ту намену на паркингу центра БИГ биће постављен трансфузиомобил. Биће то још једна прилика за све наше суграђане да искажу своју хуманост. 
 
 
 
Кристина Бачић позвала је све зрењанинске школе и ученике да се прикључе суботњој “Трци за срећније детињство”, својим присуством и учешћем помогну Црвеном крсту и допринесу успеху ове манифестације.  
  
“Европска недеља спорта” усмерена је ка подстицању грађана да се баве физичком активношћу, без обзира на године или физичку спремност, као и едукацији грађана о здравом начину живота. Током ове недеље организују се бројни догађаји на националном и локалном нивоу у оквиру четири теме: едукација, радно место, активности на отвореном, спортски клубови и фитнес центри. Процене су да ће широм Европе бити организовано преко 200 хиљада различитих догађаја, са више милиона учесника. 
 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6729/Evropska_nedelja_sporta_2022_plakat_0.jpg