Народни музеј Зрењанин - Музејско друштво Србије ове године наградило рад кустоскиња, број посетилаца у 2022. години скоро дуплиран у односу на претходну

Поред представљања културно-историјске и природне баштине путем сталне поставке, Народни музеј Зрењанин је у 2022. години реализовао и 25 изложби, 18 камерних поставки и преко 40 разноврсних пратећих програма: радионица, кустоских вођења, предавања, промоција књига, концерата.

 


Међу најзапаженијим изложбама била је поставка „Мерак ми је... – Хедонизам у делима из Збирке ликовне уметности Народног музеја Зрењанин”, која је почела у 2021. а завршена у овој години. Такође су се издвојиле изложбе „Реке живота”, „Из давнина за поколења – Аквизиције Етнолошког одељења Народног музеја Зрењанин”, „Иван Панчић – Ловац на светло и таму”, као и ауторски пројекти „Чешко пресовано стакло у огледалу” и „Аграрно наслеђе Баната”.
Иако се последице пандемије и даље примећују, број посетилаца је скоро дуплиран у односу на претходну годину, посећеност наших програма је итекако задовољавајућа, а сарадња са школама и посете ђака свих узраста и ове године су развијене и бројне.  
Народни музеј Зрењанин се прикључио обележавању Међународне године стакла врло богатим програмом: пројектом „Стаклена витрина месеца”, изложбама „Чешко пресовано стакло у огледалу” и „Уметнице стакленог сјаја: Јања Пађен и Јелена Матејић Тарас”, као и низом предавања и стручних вођења. Пројекат „Стаклена витрина месеца” почео је 15. марта 2022. и завршава се 15. јануара 2023. године, а представља циклус од десет камерних тематских поставки које су реализоване у оквиру сталне поставке Збирке примењене уметности.

 


Изложба „Дакле, Ви сте тај Урош Предић” овог лета гостовала је у Херцег Новом и у Требињу.
Музејско друштво Србије ове године наградило је рад кустоскиња Народног музеја Зрењанин: награду за животно дело добила је мр Рајка Грубић, музејска саветница-етнолошкиња, док је награду за пројекат године добила изложба под називом „Мерак ми је...– хедонизам у делима из Збирке ликовне уметности Народног музеја Зрењанин” Оливере Скоко, више кустоскиње-историчарке уметности.

 

 

Програмске активности
Манифестација Европска ноћ музеја и „Музеји за 10” одржана је у термину од 14. до 20. маја 2022. године, а учесници из Зрењанина су поред НМЗ били: Савремена галерија Зрењанин, Културни центар Зрењанина, Народно позориште „Тоша Јовановић”, Градска народна библиотека „Жарко Зрењанин” и АЛУЗ (Галерија Асоцијације ликовних уметника Зрењанина). У Музеју су организоване изложбе, камерне поставке и радионице за посетиоце, којих је током манифестације било је преко 2.000.
Ове године је први пут у Музеју покренут и етно-фестивал „Банатски дани теку”, на којем је представљено нематеријално културно наслеђе једне изузетно богате мултикултуралне средине какав је Банат, а планирано је његово континуирано организовање и у наредним годинама.
Један од искорака у програмским активностима  био је и стрип-конкурс „Бетмен: Легенде о мрачном витезу”, организован као пратећи програм изложбе стрип-цртача Стевана Субића. 

Педагошки рад
Током 2022. године важан сегмет рада посвећен је младима и деци школског узраста. Одржане су бројне радионице и реализован пројекат „Мали кустоси велике приче” посвећен младима од 13 до 19 година у оквиру којег су завичајно културно наслеђе обрадили у видео-форми. Вишегодишњи пројекат „Музеј у школама” је настављен и обухватао је посете кустоса Музеја школама на подручју града Зрењанина и околних насељених места.

 

 

Пројекти
На овогодишњим конкурсима Министарства културе Републике Србије и Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Народном музеју Зрењанин су одобрена средства за 10 пројеката у износу од 3.875.000 динара. Поред ових 10, одобрен је и пројекат Реконструкције и адаптације сталне археолошке поставке у Образовно културном центру у Сечњу, која је депанданс нашег музеја, у износу од 300 000 динара. 
Након доброг почетка пројекта у 2021. години пројекат „Train2Sustain” Ерасмус+ КА2 успешно је настављен и у овој години. Одржане су радионице у Словенији, Грчкој и Аустрији на тему обуке младих креативних људи као и едукатора који раде у култури за употребу дигиталних алата за презентацију културног наслеђа, као и за личне активности.
Током 2022. године завршена је и замена постојеће расвете енергетски ефикасним ЛЕД осветљењем у простору сталне поставке, административном делу и депоима Народног музеја Зрењанин реализованог у оквиру програма Заједници заједно 2021. компаније НИС.

 


Викимедија Србије је у сарадњи са Народним музејом Зрењанина уз подршку Министарства културе Републике Србије током новембра реализовала пројекат Википедијанац стажиста. Захваљујући овом пројекту, написано је 28 нових чланака, 9 је допуњено, док је 20 илустровано, а на Викимедијину оставу је постављено 193 датотеке, од којих су две књиге са укупно 83 стране дигитализованог садржаја.

Извор: Народни музеј Зрењанин

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6868/thumb_Otvaranje_izlozbe_Merak_mi_je_0.jpg