Пријем за Јовану Максић, докторанта из области медицинске неуро науке: Зрењанин је мој родни град, желела бих да мотивишем младе који овде живе 

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура угостио је данас нашу суграђанку Јовану Максић, младу научницу, докторанта из области медицинске неуро науке, која као самостална област не постоји у Србији. Након завршеног Њујоршког универзитета у Шангају, студије је наставила у Прагу и Њујорку, а докторску дисертацију припрема у Франкфурту, на “Ернст Штруман” институту, делу Макс Планк система у области истраживања ове науке која у Србији постоји само у оквиру неуромедицине и неурологије и не егзистира као самостална научна дисциплина.
 
 
 
Јована је рођена и одрасла у Зрењанину, где се школовала до другог разреда гимназије. Средње образовање завршила је у школи “Руђер Бошковић” у Београду, отиснувши се потом на студије у иностранству и научне воде, а посебно се до сада бавила истраживањем понашања примата, малих дивљих мајмуна, у њиховом природном окружењу, другачијем у односу на симулиране лабораторијске услове. То је чинила на острву Кајо Сантијаго у Порторику, на ком од пре стотинак година обитавају мајмуни пореклом из Индије. 
 
  
 
  
Фото: Приватна архива Јоване Максић
 
Боравак у родном граду током божићних празника завршава сутра, а данас је искористила прилику да, заједно с момком из Француске, посети Градску кућу, на позив градоначелника. Разговарали су о многим темама, између осталог и о томе како Јованин пример и пут којим је пошла може позитивно деловати и мотивисати младе људе да учине нешто слично.  
- Сутра се враћам у Франкфурт, где тренутно радим на једном научном форуму, негде сам између академских позиција, у неком мирнијем амбијенту, али уз припреме за наредну научну експедицију за коју не знам тачно где ће се реализовати, волела бих да буде поново у Јужној Америци или у Африци - каже млада научница и додаје да јој је, уз бројне обавезе које има, једна од најважнијих да током године нађе времена за долазак у Зрењанин.
 
 
- Минимално то чиним једном годишње, али углавном долазим два-три пута, ово је град у ком сам рођена и живела до 16. године и увек када дођем “напуним батерије” и будем спремна за наредне активности. С градоначелником сам разговарала не само о историји нашег града, него и о будућности и некој перспективи за младе људе, посебно за оне који су заинтересовани за науку и студије у иностранству, о њиховој мотивисаности и некој новој визији Зрењанина. Волела бих да у неком наредном периоду и корацима, о чему смо такође разговарали, својим радом и примером, колико год сам у могућности, допринесем томе и узвратим граду, да некако стимулишем наше људе и нашу омладину - изнела је своје утиске о данашњем пријему Јована Максић.     
 
 

Иако јој је тек 26 година - рођена је 1996. године - Јована се може подичити озбиљном биографијом и референцама, а научно-истраживачким радом бавила се на универзитетима у Шангају, Берлину и Њујорку. Између осталог, стажирала је током 2016. године и у Општој болници “Ђорђе Јоановић” у Зрењанину, у оквиру педијатријске неурологије ЕЕГ лабораторије, где је асистирала при клиничким ЕЕГ снимањима и пријему пацијената који пате од епилепсије.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6863/PRIJEM_JOVANA_MAKSIC_0.jpg