Слава манастира Свете Преподобне Меланије Римљанке - градоначелник примио грамату од Епископа банатског Никанора

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура присуствовао је данас обележавању славе првог женског манастира у Епархији банатској, Свете Преподобне Меланије Римљанке у Зрењанину и том приликом из руку Епископа банатског Никанора, у име Града Зрењанина, примио грамату признања којом се Градска управа Зрењанин, као дародавац манастира, увршћује у ред црквених добротвора. Градској управи та част указана је на основу предлога управе манастира. Догађају је присуствовала и помоћница градоначелника Цица Вучковић.  
 
 
 
 
Српска православна црква и њени верници данас славе празник посвећен Преподобној Меланији Римљанки, хришћанској светитељки из 5. века која је живела у Риму и важила је за заштитницу жена и девојака. Њеном имену посвећен је манастир, основан 1935. године, у години у којој је тадашњи Велики Бечкерек променио име у Петровград. Манастир је  основао Епископ банатски др Георгије Летић, а прва управитељица манастира била је монахиња Петронија Савић, рођена сестра научника др Васе Савића. Подигнут је на стрмој десној обали Бегеја, земљишту званом “Водице”, сада на ободу градског насеља “Шумице”. На челу манастира данас је игуманија Марија. 
 
 
 
 
Његово преосвештенство Епископ банатски Никанор служио је данас и Свету литургију у манастиру, уз присуство више свештеника СПЦ Епархије банатске и верника, који се традиционално окупљају у овом простору сваке године.  
 
Манастир Свете Преподобне Меланије Римљанке данас, својим изгледом и духовном улогом, даје вредан допринос верском животу града и саборности његових житеља, посебно оних који долазе из оближњих месних заједница “Шумица” и “Граднулица”. Архитектура манастира подржава византијски стил. На јужном делу старог конака из 1935. године, подигнут је 1990. године нов манастирски конак у моравском стилу. Иконостас је радио вршачки сликар Светислав Вуковић 1937. године. 
 
На манастирском имању налази се десетак гробова почивших монахиња, у близини је подигнута и нова капела, а и сам манастирски простор проширен је у протеклом периоду доградњом нових садржаја. 
 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6867/MANASTIR_SVETA_MELANIJA_2023_0.jpg