Почели радови на чишћењу, конзервацији и рестаурацији споменика Жарку Зрењанину 

Како је и недавно најавио градоначелник Зрењанина Симо Салапура, почели су радови на чишћењу, конзервацији и рестаурацији споменика Жарку Зрењанину. Радови су и покренути на иницијативу градоначелника, у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе Зрењанин и уз помоћ средстава Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања за инвестиционо одржавање споменика и ратних војних меморијала, у износу од 650.000 динара.
 
Након спроведеног тендера, радови су поверени предузећу “Гранит - Лијешће” из Сремске Митровице, с бројним референцама у оваквој врсти делатности. 
 
 
 
 
Како стручно објашњавају у Заводу за заштиту споменика културе, бронзани део споменика је без видљивих оштећења (варови, спојеви) и нема механичких оштећења. Фигура је у већем делу површина позеленела (бакарни сулфат који је део патине), али је оксидација толико неуједначена да је створила визуелни ефекат цуротина (као птичији измет). На појединим местима дебљина соли је много већа у односу на суседне површине (због неуједначености структуре бронзе), а и заклоњености задње стране испред зграде. Бетонски постамент са обложеним црним  каменим гранитним плочама је такође запрљан од цуротина сулфатних соли из фугни, док су уклесана слова у гранитној плочи испрана. Такође, и зидно платно иза споменика (зграда “Комитета”), које је од камена пешчара, исписано је графитима, добрим делом запрљано и веома ружи амбијент споменика.
 
Све наведено условило је неопходност рестаурације и санације споменика, уз очување и реконструкцију елемената изворног изгледа и оригиналних материјала, а уз уклањање свих елемената који нарушавају изворно здање.
 
 
 
 
 
Извођачи радова приступили су основном чишћењу споменика, након чега ће се уклонити све наслаге бакарног сулфата и поступак понављати док се не дође до бронзе. Извршиће се потом импрегнација, наношење завршног и заштитног слоја који ће штитити споменик од даљег пропадања и отпоран је на атмосферске услове. Очистиће се и преполирати све гранитне плоче на постаменту, уз ретуширање натписа на њима и комплетно прање и чишћење од графита зидног платна у позадини, као амбијенталне целине. 
 
Споменик народном хероју Жарку Зрењанину, код ког се одржавају церемоније обележавања Дана победе, 9. маја и Дана ослобођења града у Другом светском рату, 2. октобра, биће обновљен у сусрет значајном јубилеју, 80. годишњици од ослобођења града, 1944. године. Рад је вајара Радета Станковића, висок је три метра и постављен на 60 цм високом постаменту. Откривен је 1952. године на Тргу слободе, где се налазио до 1964. године када је, због реконструкције трга, премештен на локацију на којој се и сада налази - испред зграде некадашњих друштвено-политичких организација, познатој као “Комитет”. 
 
Врло је вероватно да је споменик у завршном изгледу био црне боје (пошто је вајар Раде  Станковић ученик чувеног Ивана Мештровића и представник тзв. “италијанске школе” коју карактерише управо црна боја скулптура), јер и данас постоје делови (у доњој зони) који су тамни и нису позеленели.
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7229/SPOMENIK_ZARKO_ZRENJANIN_0.jpg