Дан победе - у знак сећања на жртве фашизма

Данас је широм Европе 67. годишњица завршетка најтрагичнијег рата у људској историји, Другог светског рата. Када је 9. маја 1945. Немачка капитулирала, стварањем нове Европе почело је отварање нове ере развоја нових политичких односа.

 

Дан победе обележава се у Зрењанину, полагањем венаца на спомен-обележја и евоцирањем сећања на догађаје из Другог светског рата. Традиционално обележавању овог датума, присуствовали су представници Амбасаде Руске Федерације у Србији, који су одали почаст војницима Црвене армије, убијеним у борбама за ослобођење града, октобра 1944. године. 220 њих је живот дали за слободу Зрењанина, и други секретар Амбасаде Руске Федерације у Србији, Константин Борисович Накиценовић посетио је споменик на Багљашу посвећеном њима. Свечаности су присуствовали и председник Скупштине града Александар Мартон и представници Удружења бораца народноослободилачког рата Зрењанина.

 

      

 

       

 

Председник Скупштине града заједно са замеником градоначелника Гораном Каурићем и представником руске Амбасаде положио је венац на споменик Жарку Зрењанину. Такође су венац положили Удружење бораца народноослободилачког рата и Удружења бораца учесника ратова на простору бивше Југославије и друге релевантне асоцијације.

 

 

Говорећи о значају ове годишњице заменика градоначелника, Горан Каурић истиче да је наша обавеза да се тог дана сећамо, посебно због младих генерација које су често заведене у идеологију фашизма.

 

 

Према речима председника Градске скупштине Александра Мартона, важно је стално подсећати на важност антифашистичке политике и узроке Другог светског рата. Такође каже да ће локална самоуправа наставити да обележава важне датуме Другог светског рата, а Зрењанин као град похваљен је због обележавања свих датума холокауста и страдања Јевреја у другом светском рату.