Dan Vojske Srbije - dva veka od Drugog srpskog ustanka

Vojska Srbije proslavlja danas praznik, u spomen na dan kada je 1815. godine u Takovu kod Gornjeg Milanovca podignut Drugi srpski ustanak, koji je bio prekretnica u stvaranju moderne srpske države i vojske. Danas se Dan Vojske posebno obeležava, s obzirom da je prošlo tačno 200 godina od tog događaja koji u srpskoj istoriji ima poseban značaj.  
 
 
U Zrenjaninu je Dan vojske obeležen polaganjem venaca na spomen-bistu Vojvode Petra Bojovića i svečanošću u kasarni "Svetozar Marković Toza". Venac na spomen-bistu vojskovođi čija je armija oslobodila grad u Prvom svetskom ratu položili su predstavnici Komande garnizona, Udruženja vojnih penzionera i Grada Zrenjanina – pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić i odbornik Skupštine grada David Novak.  
 
   
 
Pomoćnik gradonačelnika Radišić čestitao je pripadnicima Vojske Srbije praznik i još jednom istakao značaj njenog ponovnog stacioniranja u Zrenjaninu. 
- Na naše veliko zadovoljstvo, zrenjaninski garnizon je ponovo aktivan. Vojna komanda je u našem gradu uspostavljena još 1919. godine, a nažalost, u jednom periodu, od nekoliko godina, nije bilo vojske. Prisustvo vojske u gradu je značajno, s obzirom da njihovi resursi i kapaciteti mogu da pomognu našim sugrađanima u različitim oblastima. Lokalna samouprava s našim garnizonom ima odličnu saradnju i nastojaćemo da je dalje unapređujemo i povezujemo vojsku i civilni sektor. U tom smislu mogu da najavim da će uskoro biti održana i jedna zajednička sportska manifestacija – rekao je Duško Radišić prilikom svečanosti kod spomen-biste Vojvode Petra Bojovića. 
 
 
Na proslavi Dana Vojske Srbije u kasarni "Svetozar Marković Toza" prisutnima su se obratili načelnik štaba major Dalibor Leković i zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac. Major Leković rekao je da je u istoriji srpskog naroda i njegove vojske mnogo značajnih događaja koji su potvrda vekovne borbe Srba za oslobađanje od zavojevača. 
- Danas obeležavamo jedan istorijski događaj, kada je daleke 1815. godine u Takovu doneta odluka o početku Drugog srpskog ustanka za oslobađanje Srbije od turske vlasti. Na taj način počeo je i razvoj srpske vojske. S dubokim poštovanjem prema našim junačkim precima, mi, sadašnji pripadnici Vojske Srbije, i danas smo svesni svoje odgovornosti i obaveza – naglasio je Leković.  
 
 
Zamenik gradonačelnika Zrenjanina istakao je da se s ponosom u našem gradu i našoj kasarni ponovo obeležava Dan Vojske.
-  Posebno mi je drago što su ovde prisutni predstavnici i pravoslavne i katoličke crkve, što još jednom dokazuje značaj same vojske i onoga što vojska treba da predstavlja. Ovde su i predstavnici privrede našeg grada, koji prepoznaju da je potrebno da budu uz vojsku i vojska da bude uz njih, i da samo tako, i zajednički, možemo da ostvarimo ono što je krajnji interes države, Republike Srbije. Želim da svim pripadnicima Vojske Srbije čestitam današnji dan, sa željom da i svaki naredni proslavljamo u miru, sa željom da imamo jaku državu i jaku, modernu vojsku – poručio je Santovac na današnjoj svečanosti. 
 
 
Među brojnim gostima u kasarni "Svetozar Marković Toza" u Zrenjaninu bili su i Njegovo Preosveštenstvo Episkop banatski Gospodin Nikanor, predstavnici Rimokatoličke crkve, Srednjebanatskog upravnog okruga, Policijske uprave, ustanova, organizacija i javnih preduzeća Grada Zrenjanina, privrede, a svečanost je, prigodnom predstavom, uveličala i dramska sekcija učenika OŠ "Dr Jovan Cvijić".