Dve evropske medalje za sambiste ''Proletera MD'' - prvo zlato u istoriji

Takmičari Omladinskog džudo i sambo kluba "Proleter MD" iz Zrenjanina i reprezentacije Srbije Dušan Sarić i Anita Sakal okitili su se zlatnom i bronzanom medaljom na Evropskom prvenstvu za kadete i juniore u sambou, održanom prošlog vikenda u Novom Sadu, dok je treći takmičar iz našeg kluba, Marko Savin, zauzeo 7. mesto. Sarićeva zlatna medalja prvo je najsjajnije odličje za našu zemlju u ovom sportu na evropskom i svetskom nivou, u istoriji.
 
 
Tim povodom danas je za njih i njihove trenere Pavla Zeremskog, Nikolu Savatovića, Tomislava Kohajma i Bogdana Cvejića priređen prijem u Gradskoj kući, a ugostio ih je zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac. Prijemu su prisustvovali i članica Gradskog veća za resor sporta Zlatana Ankić i generalni sekretar Sportskog saveza grada Zrenjanina Simo Salapura.
 
   
 
U brojnoj porodici borilačkih sportova i klubova koji funkcionišu u našem gradu, džudo i sambo zauzimaju značajno mesto, kako po masovnosti takmičara, tako i po ostvarenim rezultatima. Na Evropskom prvenstvu u Novom Sadu Dušan Sarić je ostvario najveći međunarodni uspeh u dosadašnjoj karijeri, osvajanjem zlatne medalje, pobedivši sve svoje protivnike u kategoriji do 75 kg u kadetima, dok je Anita Sakal,  u kategoriji do 44 kg, posle ubedljive pobede protiv Beloruskinje i poraza od šampionke Ruskinje uspela da se domogne bronzane medalje. Dušan Sarić prenosi svoje utiske sa takmičenja:
- Nisam očekivao zlato, s obzirom da su u toku pripreme u džudou za Balkanski juniorski šampionat koji će se održati upravo u Zrenjaninu, ali sam se takmičio i u sambou i stvarno sam oduševljen ovim uspehom. – ističe Sarić.
 
Anita Sakal je pre dve godine osvojila i svetsku bronzu u sambou, što joj je dalo podstreka da se, osim u džudou koji joj je primarna disciplina, takmiči i u srodnom sambou.
- Zadovoljna sam ovom medaljom, jer je konkurencija bila jaka. Očekuje me i prvenstvo sveta, evropsko seniorsko prvenstvo i pokušaću da se i sa ovih nastupa vratim s medaljama – optimista je Sakalova.
 
 
Zamenik gradonačelnika Saša Santovac čestitao im je na osvojenim odličjima i izrazio zadovoljstvo što sportisti iz našeg grada osvajaju medalje na međunarodnim takmičenjima.
- I ovaj uspeh pokazuje da pravac koji smo odredili i sredstva koja usmeravamo ka sportu daju rezultate. Ovi mladi ljudi ostvarili su veliki uspeh, za neke očekivan, za neke možda i ne, i ja želim da im poručim da nastave putem kojim su krenuli i da nas obraduju i na narednim takmičenjima, a mi smo tu da im pomognemo i izađemo u susret, kako bi ponovili rezultate koje su sada postigli – rekao je Santovac.
 
 
Selektor muške sambo reprezentacije Srbije i dugogodišnji šef stručnog štaba zrenjaninskog džudo i sambo kluba Pavle Zeremski objašnjava da je zrenjaninski klub u samom vrhu u našoj zemlji, kada su u pitanju mlađe kategorije, dok kasnije, u seniorskom uzrastu, dolazi do osipanja takmičara, najviše zbog odlazaka studenata u druge sredine. Zrenjaninske takmičare Zeremski redovno prati na svim takmičenjima, pa i na ovom na kom su osvojene dve medalje. 
-  Bio sam i na ovom šampionatu uz naše takmičare i zahvaljujući velikom iskustvu iz džudo sporta i dobroj taktici, opet su nas obradovali medaljama, posebno Dušan Sarić, koji iz Lukićeva svakodnevno dolazi biciklom na treninge i ni jedan ne propušta. Ovo je, moram da naglasim, prva zlatna medalja za Srbiju u sambou koju smo ikada osvojili na evropskom ili svetskom nivou, a u našoj zemlji sambo savez je osnovan 1974. godine, i upravo je stigla u Zrenjanin, u "Proleter" – s ponosom ističe Zeremski.