Изградња ауто-пута Београд - Зрењанин - Нови Сад тема састанка председника Покрајинске владе и делегације кинеске грађевинске компаније “CSIE”

Председник Покрајинске владе Игор Мировић састао се данас у Новом Саду са представницима кинеске компаније „China Shandong International Economic“, коју је предводио директор огранка компаније Џанг Ђианчо.
 
На састанку је било речи о пројекту изградње ауто-пута Београд - Зрењанин - Нови Сад, који ће реализовати ова кинеска компанија, као и o могућностима сарадње на новим инфраструктурним пројектима.
 
 
Председник Мировић оценио је да је реч о једној од највећих кинеских компанија у области грађевине, која је до сада реализовала пројекте у нашој земљи поштујући све рокове, истакавши да je на тај начин стеклa значајне референце за реализацију тог великог подухвата.
„Изградња овог ауто-пута је од огромне важности за Војводину и целу нашу земљу. На тај начин повезаћемо Београд, Зрењанин и Нови Сад и створити услове да многе индустријске зоне добију додатну вредност, што је веома значајно за све грађане“, рекао је председник Мировић.
 
Саговорници су се сагласили да ће све стране на овом пројекту уложити напоре како би што пре заједнички дошли до циља.
 
Џанг Ђианчо је у разговору истакао да ће кинеска компанија у најкраћем року завршити пројектно-техничку документацију, како би што пре почели припремни радови на реализацији овог пројекта. Он је изразио очекивање да ће сарадња на свим нивоима бити продуктивна.
 
Састанку су присуствовали и потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Владимир Галић и покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај Огњен Бјелић.
 
 
Подсећамо, пре два месеца одржан је сличан састанак и у Зрењанину, када су градоначелник Зрењанина Симо Салапура и заменик градоначелника Саша Сантовац разговарали с представницима Сектора за просторно планирање и урбанизам Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, ЈП “Завод за урбанизам Војводине” и зрењанинских јавних предузећа и установа, заинтересованих у свом домену за пројекат изградње аутопута, као и представницима пројектантске куће ангажоване од стране компаније “CSIE”, а на основу Меморандума о разумевању потписаног почетком године с Владом Републике Србије.
 
 
Приближна дужина будућег ауто-пута је 110 километара, а пројекат подразумева изградњу комплетног профила аутопута, између Новог Сада (чвор “Каћ”), Зрењанина и београдског насеља Овча (обилазница Београда), са свим путним објектима и денивелационим укрштањима. Такође, планирана је и рехабилитација, модернизација и доградња постојеће мреже државних путева првог и другог реда у зони коридора. Процењена вредност изградње је око 600 милиона евра. 
 
Градоначелник Симо Салапура више је пута истицао да је значај тог инфраструктурног пројекта по град Зрењанин несагледив и да доноси неслућене развојне могућности. 
"Биће то први ауто-пут на територији овог дела Војводине и пројектује се тако да буде замајац привредног развоја читавог јужног и средњег Баната, веза са северним Банатом, са међународним коридорима и са два највећа центра наше земље. Осим што ће додатно повисити “рејтинг” нашег града, као изузетно повољне средине за инвестирање код потенцијалних инвеститора, за постојеће компаније које раде у Зрењанину он ће значити бржу, економичнију и безбеднију могућност за транспорт сировина и готових производа. Многим нашим суграђанима омогућиће ће да раде у Београду или Новом Саду, али да остану да живе у свом граду, али верујем да ће бити и све више оних који ће, захваљујући управо ауто-путу, долазити у Зрењанин да се овде школују или остварују егзистенцију", речи су градоначелника Салапуре који додаје да и данашњи састанак у Новом Саду, као и предлог буџета Републике Србије за наредну годину у вези са овим пројектом, потврђују да се остварује динамика предвиђена за израду пројектно-техничке документације и да се већ у току наредне године може очекивати и почетак радова.
 
Фото с данашњег састанка: Покрајинска влада

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5827/Mirovic_sastanak_sa_kineskom_delegacijom_0.jpg