Edukacija za najmlađe učesnike u saobraćaju

Savet za bezbednost saobraćaja Grada Zrenjanina, u cilju podizanja bezbednosti učesnika u saobraćaju, organizuje program edukacije za najmlađe učesnike u saobraćaju – učenike prvog razreda osnovnih škola sa teritorije Grada Zrenjanina. Program edukacije deo je šire kampanje "Bezbednost dece u saobraćaju", a realizovaće se kroz više različitih akcija.
 
   
 
Prva u nizu tih akcija u vezi sa vaspitanjem i osposobljavanjem dece za bezbedno i efikasno učešće u saobraćaju, pod nazivom "Spretno i pametno u saobraćaju", počela je danas, na saobraćajnom poligonu postavljenom u dvorištu zrenjaninske osnovne škole "Dr Jovan Cvijić". Njen početak ozvaničio je pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina David Dimkić, koji je prisustvovao edukaciji za učenike prvog razreda osnovne škole "Dr Boško Vrebalov" iz Melenaca. 
- Prilike ukazuju da je neophodno da deca od malih nogu počnu s edukacijom u saobraćaju. Grad Zrenjanin, odnosno njegov Savet za bezbednost saobraćaja, organizovao je ovu akciju i meni je zadovoljstvo da kažem da će ovu obuku proći više od hiljadu dece, što prvog razreda, što predškolskog uzrasta. Siguran sam da će, zahvaljujući onom što ovde budu naučili, mališani biti pravi učesnici u saobraćaju – rekao je Dimkić i najavio i nastavak akcije u jesenjem periodu.
 
   
 
- Druga faza ove obuke biće nastavljena na poligonu koji ćemo postaviti u centru grada. Poligon je u vlasništvu Grada, nećemo morati da budemo na nekoj "listi čekanja", kako bi mogli da ga koristimo, već ćemo edukaciju moći da sprovodimo kad god budemo imali raspoloživog vremena i mogućnosti – dodao je on. 
 
Učešće u akciji prihvatila je većina škola iz grada i naseljenih mesta, a svaka grupa dece na poligonu prolazi kroz radionicu u trajanju od 45 minuta. U prvom delu radionice, u trajanju od pola časa, deca, obilazeći poligon, saznaju "šta je čije?" (trotoar, kolovoz, biciklistička staza...), kako se obilaze prepreke na trotoaru, kako se kreće ulicom bez trotoara, uče osnovna pravila na autobuskom stajalištu, prelaze preko ulice na pešačkom prelazu sa i bez semafora, prelaze ulicu sa više saobraćajnih traka, prelaze železničku prugu i stiču znanja o školskoj patroli.
 
   
 
Drugi deo radionice, u trajanju od 15 minuta, sprovodi se na prostoru rezervisanom za igru, gde sa edukativnim timom, kroz kviz i igrice, deca ponavljaju osnovna pravila u saobraćaju i dobijaju edukativni materijal.
 
Program edukacije u ovoj fazi obuke obavljaće se svakodnevno, do petka, 31. maja 2013. godine. Radi lakšeg dolaska dece, Grad Zrenjanin je obezbedio prevoz za sve učesnike, a akciju je podržalo i preduzeće "Net Bus co".