Počela obuka za ličnog pratioca dece s posebnim potrebama

Zamenik gradonačelnika Saša Santovac prisustvovao je danas početku obuke za ličnog pratioca dece s posebnim potrebama, održanoj u Multimedijalnoj sali Gradske kuće.

Santovac je rekao da Grad Zrenjanin vodi računa o svim građanima, bilo da je reč o stanovnicima naseljenih mesta ili samog grada, bez obzira da li su to ljudi iz manjinskih ili većinskih grupa, a posebno je usmeren prema onima kojima je potrebna dodatna pomoć.

 

 

- Shodno tome, došli smo na ideju da se izvrši edukacija osoba koje će u narednom periodu biti lični pratioci, njihov rad finansiraće Grad Zrenjanin, a sve u cilju da deci olakša boravak u školi i da što lakše savladaju celokupni obrazovni program - rekao je Santovac i dodao da će edukacijom, osim budućih pratilaca, biti obuhvaćeni i roditelji dece.

- Želimo da postoji saradnja i komunikacija između deteta, roditelja i ličnog pratoca, a na ovaj način izlazimo u susret i porodicama dece kojima je potrebna dodatna pomoć - ukazao je on.

Obuka za ličnog pratioca obuhvatiće 20 nezaposlenih lica iz Zrenjanina, a sprovodiće je  Centar za društvene aktivnosti.

- Prilikom ove obuke oslanjamo se na Nacionalnu službu za zapošljavanje, želja je da to budu lica sa njihove evidencije, a u samoj edukaciji pomoć će nam pružiti i škola “9. Maj” - rekao je još Santovac.

 

 

Inače, krajem februara ove godine članovi Gradskog veća Zrenjanina usvojili Predlog pravilnika o izboru, angažovanju i finansiranju ličnog pratioca deteta i učenika kojima je potrebna dodatna podrška. Tim pravilnikom utvrđuje se pravo na izbor ličnog pratioca deteta i učenika kojima je potrebna dodatna podrška, uslovi koji moraju biti ispunjeni da bi jedno lice bilo angažovano kao lični pratilac, način finansiranja i kontrole rada ličnog pratioca od pružaoca usluge i grada Zrenjanina.

 

 

Usluga ličnog pratioca dostupna je detetu i učeniku pod uslovom da je uključeno u vaspitno-obrazovnu ustanovu, odnosno školu, do kraja redovnog školovanja, uključujući završetak srednje škole, i to tokom celodnevne nastave, produženog boravka, vannastavnih aktivnosti, izvođenja nastave u prirodi, izleta, ekskurzija i odmora.

Rad ličnog pratioca se finansira iz sredstava budžeta grada Zrenjanina i iz donatorskih sredstava, a na osnovu visine iznosa koje utvrđuje Gradsko veće za svaku školsku godinu.