Zrenjanin, Kikinda i Novi Bečej pospešuju ekonomski razvoj u regionu

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Goran Kaurić i predsednici opštine Kikinda, Ilija Vojinović i Novog Bečeja, Milivoj Vrebalov potpisali su danas u Kaštelu Ečka Memorandum o razumevanju sa USAID-ovim Projektom održivog lokalnog razvoja radi planiranja i realizacije projekata lokalnog ekonomskog razvoja koji su od zajedničkog interesa i koristi.
Potpisivanjem tog Sporazuma uspostavljeno je partnerstvo između lokalnih samouprava, biznisa, i organizacija i civilnog društva, kako bi se objedinila znanja i resusri opština i stvorilo povoljno okruženje za investicije i razvoj.

 


Direktorka misije USAID-a Suzan K. Fric (Susan K. Fritz) kaže da je reč o petogodišnjem projektu za održivi lokalni razvoj u vrednosti od 22 miliona dolara, a cilj projekta jeste da podrži partnerstva između lokalnih vlasti, kompanija i organizacija civilnog društva kako bi se objedinila znanja i resursi opština i stvorili povoljniji uslovi za investicije i ekonomski rast.
 - Projekat će biti namenjen otvaranju novih radnih mesta i jačanju i ubrzanju ekonomskog razvoja regiona - kazala je Fric.
Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Daniel Petrović pohvalio je inicijativu USAID-a, ali i lokalnoih samouprava koje su iskazale potrebu za realizacijom i, kako je naveo, to će omogućiti da se odrede prioriteti sa konkretnim zadacima.
 - U tom kontekstu pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu će sa svog aspekta kroz svoje programe dati svoju podršku ovakvim projektima koji su nam potrebni u većoj meri - rekao je Petrović.

 


Predstavnici Zrenjanina, Kikinde i Novog Bečeja prepoznali su mogućnost za saradnju na nekoliko opštinskih inicijativa koje će uticati na živote građana i na prihode u njihovim zajednicama ukjljučujući i unapređenje turističkih objekata na Tisi, razvoj poljoprivrede, poboljšanje upravljanja opštinskom imovinom kao i razvoj saobraćajne infrastrukture.
Goran Kaurić je tom prilikom zahvalio USAID-u što je prepoznao Zrenajnin kao grad koji ima potencijale, a da potpisivanje ovog ugovora sigurno ide u tom pravcu.
- Siguran sam da stanovnici Kikinde i Novog Bečeja zajedno sa nama to dobro iskoristiti jer iskorak u ovom pravcu, kada je razvoj turizma u pitanju kao i poljoprivrede i nova radna mesta interes sve tri opštine, prvenstveno da bi kroz taj razvoj unapređenje rada u turizmu i poljoprivredi pobiljšao kvalitet života naših stanovnika, s jedne strane, a naravno i otvorili prostor za stvaranje novih radnih mesta – rekao je Kaurić.

 


Ilija Vojinović je naveo da je učešće Kikinde u ovom projektu velika stvar, i bez obzira što su se u toj opštini orijentisali i fokusirali ka poljoprivredi i obnovljivim izvorima energije, Novi Bečej oblasti turizma , a Zrenjanin sportu, sve tri opštine će se, kako je rekao, naći u u svakom od tih projekata, što za sve mnogo znači.
Predsednik Opštine Novi Bečej Milivoj Vrebalov istakao je da je ta opština napravila značajan iskorak što se tiče turizma, a da će im ova sredstva pomoći da urade master plan i naprave bolju infrastrukturu.  
Partnerstvo uspostavljeno danas u Zrenjaninu osmo je međuopštinsko partnerstvo formirano u okviru USAID-ovog projekta (treće u Vojvodini), a preostalih četiri biće uspostavljeno u narednih 12 meseci.