Стајићево, село сложних људи - заједничке акције на недељном нивоу, активност “Да нам села буду ближа” корисна за сва насељена места

Стајићево је село сложних људи, који се на недељном нивоу организују и окупљају око неке заједничке акције у свом месту. Захваљујући томе, као и свим пројектима и инвестицијама реализованим од стране Града Зрењанина, ово приградско насеље на најбољи начин решава своје инфраструктурне и друге проблеме и планира наредне кораке у циљу унапређења живота својих становника. То је, некако, била и суштина данашњег разговора и посете градоначелника Сима Салапуре, са сарадницима, у оквиру трећег циклуса радне активности “Да нам села буду ближа”. 
 
 
 
 
Градоначелник је одржао радни састанак с представницима месне заједнице, потом је посетио храм Успења Пресвете Богородице, где су у току радови на изградњи свећарника и унутрашњости објекта који је споменик културе од великог значаја, да би посету Стајићеву завршио обиласком фудбалског игралишта и клуба у ком тренира око стотину мештана, у три категорије.  
 
Градоначелник је рекао да је, између две посете Стајићеву, реализована капитална инвестиција, асфалтирање 5.000 квадратних метара једне од главних улица у селу, Милинка Ђорђевића, као и да је 30 милиона динара утрошено за санацију дивље депоније. 
“Идентификована је у међувремену још једна депонија, за коју ћемо проценити на који начин можемо да је санирамо, али оно што је најбитније је да подижемо свест да се овакве ствари не дешавају и да мештани не одлажу отпад на недозвољеним местима. Оно што је био велики проблем у овом месту, присуство метана у водоводној мрежи, на путу смо да коначно решимо јер је исходована грађевинска дозвола за водоводну мрежу која ће повезивати Стајићево са Ечком. Врло близу смо и добијању одлуке за финансирање овог пројекта, вредног 110 милиона динара”, казао је градоначелник.
 
 
 
 
Приликом посете храму Успења Пресвете Богородице, који је 1934. године, по узору на српску средњовековну архитектуру, пројектовао познати српски архитекта Ђорђе Табаковић, градоначелник је рекао да у селу има велики број верника који не помажу само цркву, већ су веома ангажовани и кроз друштвено-одговорне акције. О историјату цркве и актуелним радовима, као и онима који се планирају, градоначелника је упознао свештеник Владан Трипуновић. Градоначелник се задржао и испред споменика ослободиоцима села и страдалима у Другом светском рату, једном од таквих обележја у насељеним местима, обновљеним претходних година.
 
 
 
 
Једна од тема о којој се данас разговарало била је и адаптација и проширење простора у школи, за потребе отварања нове вртићке групе. Нажалост, решење које је раније предложено није могло бити реализовано из техничких разлога. 
“Прошле године били смо надомак решења, односно прибављања суседног објекта из приватне својине у јавну, да би га дали на коришћење школи. Данас смо, међутим, чули нове предлоге за које ћемо видети колико коштају, како би проширили капацитете школе која, по свим показатељима, има довољно заинтересоване деце за упис”, рекао је још градоначелник Салапура. 
 
 
 
 
Председник Савета МЗ “Стајићево” Бојан Јањић истакао је да је акција “Да нам села буду ближа” веома корисна за сва насељена места, па и за Стајићево, где је у претходном периоду реализовано више вредних пројеката.
“Уређена је каналска мрежа у висини радова од преко 5 милиона динара, док је преко 50 милиона динара била вредност радова на асфалтирању Улице Милинка Ђорђевића. Обрадовала нас је данас и информација градоначелника о одобравању дозволе за наставак радова на канализацији и да је аплицирано за средства са виших нивоа власти”.
 
Посебно је истакао да месна заједница на недељном нивоу организује различите акције у селу, да су реализоване три акције уређења гробља, уређења атарских путева, центра села, као и да се тренутно ради на уређењу и сечењу грана које праве проблем уличној расвети.
“Сутра имамо акцију уређења приобаља Бегеја, Стајићево је село сложних људи, добре организације, прављења акција и захвалан сам мештанима што се одазивају у великом броју и узимају учешће у свакој акцији коју организује месна заједница”, казао је Јањић.
 
 
 
 
Омладински фудбалски клуб “Стајићево” датира још од 1932. године и данас је носилац спортског живота у селу. Средства која добија од града користи на адекватан начин, а његов председник Стефан Стефанов поносан је на чињеницу да су, практично, сви првотимци рођени у селу. 
“Клуб, са првим тимом, и две категорије деце броји око 100 чланова и ове године смо донели одлуку да 90 одсто првог тима чине управо деца из села. Сигурно смо један од најмлађих клубова у лиги и клуб за који игра највише људи из самог села. Тренутно наступамо у Подручној лиги Зрењанин”, објашњава Стефанов.
 
Градоначелник Симо Салапура поклонио је фудбалском клубу неколико лопти, а искористио је и прилику да присуствује тренингу омладинског погона тима. 
 
 
 

   

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7447/DA_NAM_SELA_BUDU_BLIZA_2024_STAJICEVO_0.jpg