Завршен пројекат '' Успостављање ГИС центра у Зрењанину ''

Јуче је у Новом Бечеју одржана прва, од четири планиране, конференција за штампу поводом завршетка пројекта под називом „Успостављање ГИС центра у Зрењанину“, реализованог у оквиру програма Exchange 3 у граду Зрењанину и партнерским општинама Нови Бечеј , Житиште и Нова Црња.

 

Након поздравне речи председника општине Нови Бечеј Миливоја Вребалова, пројекат и његову реализацију изнели су Миодраг Богуновић, шеф одељења за ИКТ Градске управе Зрењанин и координатор радне групе за пројекте, Драган Радаковић, шеф Сектор пројеката и информационих технологија Регионалне агенције за социјално-економски развој Банат и Томислав Ратковић, заменик председника општине Нови Бечеј.

 

      

 

Истакнуто је да је ГИС - Географски информациони систем - систем за прикупљање, обраду, анализу и приказивање просторних и других података који се односе на урбанизам и управљање простором, грађевинско земљиште, комуналну инфраструктуру, животну средину и друге аспекте живота града или општина, која се до сада чувала у папирном блику, у дигиталном облику. Платформа за будући развој ГИС-а остварена је успостављањем заједничког информационог система локалне самоуправе Зрењанин. ГИС центар је смештен у канцеларијама Одељења за информационе и комуникационе технологије, а пројекат укључује интернет повезивање на ГИС систем 9 чланова система (3 партнерске општине, 5 локалних јавних предузећа и једна институција у Зрењанину).

 

У свакој општини различите пилот апликације су изабране према претходном идентификовању тема које могу бити прихватљиве за локалне капацитете. Општина Нови Бечеј развила је апликацију за развој туризма. Основни услов је постојање базе података о туристичким објектима Новог Бечеја. Према дефинисаним локацијама туристичког интереса дигитални подаци се прикупљају и затим уносе у базу података ГИС туризма и затим повезују са ВебГИС сервером. Апликација ће бити доступна на веб локацији Општине и даље се развија.

 

     

 

Пројекат је реализован у Зрењанину, Новом Бечеју, Житишту и Новој Црњи, а Град Суботица је учесник, а финансирала га је делегација Европске уније у Репбулици Србији, а започет је 18. септембра 2010. а завршава се 17. марта 2012. Потписивањем Међуопштинског споразума о развојној сарадњи ГИС-а, Град Зрењанин и партнерске општине потврђују спремност и заједнички интерес да задрже и ојачају своје умрежавање пружајући добар пример регионалне сарадње другим градовима и регионима Србије.

 

Укупна вредност пројекта је 309.188,08 евра, подршка ЕУ је 264.108,46 евра, а партнерских општина 45.079,62 евра.

 

Сличне конференције за штампу планиране су у Житишту, 6. марта, Новој Црњи, 7. марта и на завршној конференцији у Зрењанину, 14. марта.