Ženski aktivizam za pohvalu

Klub žena "Mužlja" organizovao je danas proslavu 8. marta, Međunarodnog dana žena, kojoj su prisustvovali i Aleksandar Marton, predsednik Skupštine grada Zrenjanina i Tibor Vaš, član Gradskog veća grada Zrenjanina, zadužen za resor privrede i regionalnu saradnju.
 
 
 
Aranka Palatinuš, predsednica Kluba, podsetila je da ovo udruženje ima tradiciju dugu preko 30 godina i da danas broji 60 članica, od čega je i nekoliko muškaraca.
- Našim radovima učestvujemo na izložbama širom zemlje i imamo veoma bogatu istoriju izlaganja, koja je rezultirala time da danas sarađujemo sa više od 50 klubova iz Srbije. Svake godine obeležavamo 8. mart, a ove godine smo odlučili da u goste pozovemo predsednika Skupštine grada i njegove saradnike – rekla je predsednica Kluba žena "Mužlja", dodajući da je čak i danas, na žalost, potrebno još puno da se radi na osnaživanju položaja žena, jer njihov položaj u društvu još uvek nije dovoljno cenjen, a da bi posebno trebalo obratiti pažnju na mlađe generacije.
 
      
 
Sa njom se saglasio i Aleksandar Marton, predsednik Skupštine grada Zrenjanina, koji je podsetio da je i dalje praksa da poslodavci pri zapošljavanju postavljaju pitanja kandidatkinjama da li su udate i da li uskoro planiraju da zatrudne.
- Ovaj dan je ujedno prilika da još jednom apelujemo na zakonodavca da zaštiti prava žena i poboljša njihov položaj, kako bi mogle biti ravnopravne članice društva. Svi govorimo o natalitetu, a roditelji su u situaciji da moraju da izdvajaju visoke iznose ako se odluče da prošire svoju porodicu. Upravo zbog toga je na nama da pronađemo način da pomognemo porodiljama u Zrenjaninu i ne dozvolimo da nedostatak novca bude razlog za odlaganje ciljeva – napomenuo je predsednik zrenjaninske Skupštine, koji je ovom prilikom pohvalio Klub žena "Mužlja", poručivši da će lokalna samouprava uvek podržati ženski aktivizam, kao jedan od dobrih načina da žena postane "vidljiva" i istakne se u društvu u sredini u kojoj živi.