Andraš Urban prvi laureat nagrade ''Tradicija avangarde''

Andraš Urban, pozorišni reditelj iz Subotice, prvi je laureat novoustanovljene nagrade "Tradicija avangarde" - odlučio je Upravni odbor Fonda "Vujica Rešin Tucić i Vojislav Despotov", u sastavu Svetislav Basara, književnik, Gojko Božović, književnik, Branislav Grubački, kulturni aktivista i producent, Vladimir Kopicl, književnik i Vladimir Vasiljev, direktor Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin". Nagrada će se uručivati svake godine na prvi dan proleća, koji je ujedno i Svetski dan poezije, saopšteno je u Zrenjaninu.
 
Nagrada je Urbanu dodeljena "za podjednako umetnički angažovan i samosvojan stvaralački doprinos ukupnoj aktuelnoj art sceni, sa učinkom posebno vidljivim u transponovanja značajnih književnih ostvarenja u minimalistički aktivan scenski idiom saglasan duhu avangarde", saopštio je Upravni odbor.
 
 
Fond "Vujica Rešin Tucić i Vojislav Despotov" ustanovljen je u znak sećanja na dvojicu pesnika koji su ponikli u našem gradu, a pripadali su najistaknutijoj generaciji jugoslovenske umetničke avangarde sedamdesetih godina prošlog veka ("Nova umetnička praksa").
 
Uz Andraša Urbana, u konkurenciji za priznanje "Tradicija avangarde", koje se za avangardno stvaralaštvo u umetnosti dodeljuje prvi put, ove godine su bili i književnici Duško Novaković, Vladan Radovanović, Slobodan Tišma, Miroljub Todorović, dramaturškinja Kata Đarmati, muzičari Lajko Feliks i Nemanja Kojić Kojot, kao i reditelj Zlatko Paković. Odluka o dobitniku doneta je većinom glasova u tri kruga glasanja.