''Konstantin'' i pred zrenjaninskom publikom

Pozorišna predstava "Konstantin: znamenje anđela", pripremljena u sklopu obeležavanja 1700 godina od potpisivanja Milanskog edikta, biće izvedena i pred zrenjaninskom publikom – saopštio je Radoslav Pavlović, savetnik predsednika Republike Srbije za kulturu, prilikom današnje posete Zrenjaninu. On je, nakon prijema u Gradskoj kući i posete Narodnom pozorištu "Toša Jovanović" gostovanje ove atraktivne predstave najavio, najverovatnije, za kraj meseca maja.
 
    
 
Pavlović je, tokom prijema u Gradskoj kući, razgovarao s gradonačelnikom Zrenjanina, mr Ivanom Bošnjakom i članicom Gradskog veća za resor kulture, obrazovanja, nacionalnih manjina i verskih zajednica, Dubravkom Bulovan Bengin. Gradonačelnik Bošnjak ocenio je sastanak kao "veoma pozitivan".
"Neposredni povod posete savetnika Republike Srbije jeste inicijativa da aktuelna predstava "Konstantin" gostuje u našem gradu, čime bi se i Zrenjanin uključio u obeležavanje 1700 godina od Milanskog edikta. S gospodinom Pavlovićem imao sam priliku da se sastanem i prilikom proslave Svetog Save u Temišvaru, pa smo danas razgovarali i o mogućnostima zajedničkih aktivnosti u smeru kulturnog povezivanja svih teritorija na kojima živi naš narod, pogotovu što je Zrenjanin ovde neposredno u susedstvu i mislim da će to u narednom periodu doneti dobre rezultate", istakao je gradonačelnik Zrenjanina i dodao da i u svom kabinetu čuva bistu cara Konstantina, s kojom  se i fotografisao sa savetnikom predsednika Srbije, simbolično, u znak saradnje na ovom projektu.

 
 
Radoslav Pavlović, savetnik predsednika Srbije, nije prvi put u Zrenjaninu, s obzirom da je, kao dramski pisac i scenarista, već imao priliku da se neposredno upozna s radom i aktivnostima NP "Toša Jovanović". Direktorka zrenjaninskog teatra Ivana Kukolj Solarov upoznala je Pavlovića s tehničkim mogućnostima pozorišta da organizuje ovako zahtevnu predstavu.
"Ovo je pozorište s verovatno najlepšom legendom kako je sazidano, u istoriji modernog pozorišta", nije krio svoje impresije Pavlović. "Što se tiče "Konstantina" uspeli smo da napravimo jednu uzbudljivu, visoko estetizovanu, ozbiljnu predstavu u kojoj je Miodrag Krivokapić pokazao da se u glumi može uvek više i da ne postoje limiti za veliki dar. Ta predstava "živi" i vrlo smo zainteresovani da dođe i u ovaj deo Srbije, pokrajinu Vojvodinu, a mislim da je Zrenjanin pravi grad za to – rekao je Radoslav Pavlović i dodao da je bilo reči i o gorućem problemu, prisutnom u, praktično svim pozorištima u Srbiji, a to je protivpožarna zaštita.
"Zrenjaninsko pozorište nema tu neophodnu "vodenu zavesu", te smo razgovarali o potrebi što hitnijeg projekta i mogućnostima finansiranja njegove izrade. Na osnovu projekta biće jasnije kolika su sredstva potrebna za samu realizaciju i svakako ćemo pokušati da ih obezbedimo", kaže savetnik predsednika Republike Srbije.
 
 
Podsećamo, predstava "Konstantin: znamenje anđela" premijerno je, u prisustvu državnog vrha i brojnih zvaničnika, izvedena u niškom Narodnom pozorištu 27. februara, a beogradsku premijeru doživela je 4. marta. Dolaskom predstave u Zrenjanin, naš grad se uključuje u veliki projekat "Milanski edikt 313 – 2013, Srbija", kojim se, tokom čitave 2013. godine, kroz niz manifestacija u našoj zemlji obeležava 1700 godina od donošenja zakonskog akta kojim je car Konstantin, rođen u Naisu, današnjem Nišu, osigurao "pravo da svako veruje kako mu srce hoće". Takođe, "Milanski edikt 313 – 2013, Srbija" ima za cilj i edukaciju domaće i svetske javnosti o bogatstvu rimskog kulturnog nasleđa Srbije.